Enligt Danmarks radio är ministern irriterad över att en så stor andel av de danska kvoterna nu hamnar i svenskägda företag. Bolagen är dock registrerade i Danmark och sannolikt kommer en stor del av fångsterna att landas i danska hamnar även i fortsättningen, understryker han.
– Men självklart hade jag helst sett att kvoterna gått till danska ägare, säger Rasmus Prehn till DR.
Säljaren av fiskekvoterna är en storfiskare från Skagen som tillsammans med åtta andra personer strax före jul dömdes för fusk med fiskekvoter. Storfiskaren själv har via sociala medier förklarat försäljningen med att han blivit trött på all den "politiska hets" som han menar att han själv, hans rederi och hans familj utsatts för under många år.
Sill och makrill
Det totala försäljningsvärdet för fiskekvoterna motsvarar 3,4 miljarder svenska kronor. Merparten gick till två danskregistrerade företag, Astrid Fiskeri och Themis Fiskeri, som är svenskägda. Försäljningen gäller fiskekvoter för stimfisk som till exempel sill och makrill.
Just den här affären handlar bara om en liten del av det totala antalet danska fiskekvoter, enligt Esben Sverdrup-Jensen, direktör vid rederiföreningen Danmarks pelagiske producentorganisation. Men samtidigt handlar det om rätten att fiska många tusen ton fisk – därav den höga prislappen.
Sedan tidigare ägs redan en betydande del av de danska fiskekvoterna av företag med utländska ägare, påpekar han.
EU:s inre marknad
– Det är en betydande andel som ägs av svenskar och andra, på samma sätt som att danskar äger betydande andelar av fiskekvoterna i bland annat Tyskland och Frankrike. Det är en del av att ingå i EU:s inre marknad, säger Esben Sverdrup-Jensen till TT.
I det här fallet handlar det om två företag från den svenska västkusten med dotterbolag i Danmark. Esben Sverdrup-Jensen noterar att det ofta uttrycks skepsis i Danmark mot utlandsägda företag inom fiskenäringen, men själv vill han lyfta de starka kulturella band som finns mellan just Västkusten och Skagen på Jyllands nordspets.
"Starka band"
– I generationer har svenska västkustfiskare haft starka band till danska hamnar, särskilt till Skagen. Det finns stora fiskeindustrier i Danmark som svenska fiskare har sålt fisk till, de har använt Skagen som hemmahamn, de har gått i fiskeskola här och de har döpt sina barn i svenska kyrkan i Skagen.
Danmarks fiskeriminister Rasmus Prehn kommer att ta upp frågan om utländsk kontroll av danska fiskekvoter i folketingets fiskerikommission.
– Vi önskar bara att vi ska ha så liten kvotkoncentration som möjligt och att vi ska ha så mycket fiske i danska händer som möjligt, säger han till DR.