I ljuset av omikronvariantens snabba spridning beslöt danska myndigheter i förra veckan om nya nedstängningar för att hejda covid-19. Skolelever, från första till tionde klass, ska vara hemma från och med onsdag denna vecka. Undervisning ska fortsätta på distans, men på sätt och vis inleds därmed jullovet i förtid – beskedet är att eleverna är välkomna tillbaka den 5 januari, alltså att vårterminen ska starta som vanligt.
Nattlivet är till stora delar igenbommat. Restauranger, barer och nattklubbar som i vanliga fall kan hålla i gång fram till 05 måste nu stänga vid midnatt.
Men detta kommer inte att stoppa omikron, skriver smittskyddsinstitutet SSI i en riskrapport. Åtgärderna "kommer bara att minska – inte förhindra – uppgången av smitta den närmaste tiden".
Högre än Sverige
I rapporten, som är daterad i måndags, bedöms omikron vara den dominerande varianten av viruset sars-cov-2 i Danmark redan från ungefär nu. Och "en massiv smittspridning kommer att leda till en motsvarande ökning av inläggningar".
Till skillnad från Norge har Danmark ännu inte sett någon skarp uppgång i antalet inlagda med covid-19 i intensivvården. Men liksom Finland visar Danmark sedan några veckor tillbaka en stadigt uppåtgående trend, och båda dessa länder ligger högre än Sverige, visar siffrorna på respektive lands smittskyddsorgans sajt.
Flera tongivande experter manar därför till fortsatta skärpningar av reglerna, rapporterar danska TV2 och Politiken. En åtgärd som diskuteras är att alla nära kontakter till smittade ska isolera sig, något som gällt under tidigare nedstängningar i Danmark.
I fyra dagar
Men med i nuläget minst 6 000 nya smittade varje dag, och i snitt ungefär sex nära kontakter per person, blir det snabbt väldigt många människor.
– Om vi löper linan ut och ber alla nära kontakter stanna hemma i fyra dagar – ta ett test och stanna hemma tills de fått svar – så är vi uppe i 180 000 personer i isolering, säger Viggo Andreasen, professor i matematisk epidemiologi vid Roskilde Universitet, till TV2.
Dansk Industri, landets största näringslivsorganisation, fasar inför vad dylika grepp kan innebära för ekonomin, och manar politikerna till att tänka efter före.
– Vi har precis infört nya restriktioner, däribland att skolbarnen skickas hem från och med i dag. Vi måste se om de fungerar innan man återinför andra, säger direktör Emil Fannikke Kiær vid Dansk Industri till nyhetsbyrån Ritzau.
– Säg att man har ett slakteri med 50 anställda. Bara någon enstaka smittad riskerar då att stänga ner hela arbetsplatsen.