En man i grå munkjacka sopar upp kanyler utanför H17. Han är själv beroende av tunga droger, men har börjat tjäna fickpengar genom att städa ingången till Nordens största injiceringsrum.
– Alla människor har ett behov av att känna sig behövda. Drogmissbrukare är inget undantag, säger Rasmus Koberg Christiansen.
Utanför dörren till H17 hänger en metallkorg med rena kanyler. En man tar ett kit innan han går in till lokalen, tätt följd av två poliser som varken stannar eller kontrollerar honom.
– Polisen uppskattar att vi finns här. Jag har jobbat med drogmissbrukare på Vesterbro i 20 år. När jag började var polisen ofta tvungen att rycka ut till diverse trappuppgångar för att omhänderta drogmissbrukare. Så ser det inte ut längre.
Sedan 2012
Köpenhamns kommun öppnade dörrarna till sitt första "fixe-rum" i oktober 2012. Den danska termen finns även på engelska, "fix room", syftande på en lokal där det är fritt fram att ta sin "fix", alltså narkotika. Invigningen kom efter hårt motstånd från både invånare och politiker från bland annat Dansk folkeparti.
Fyra år senare öppnade H17. Sedan dess har lokalen verkat som en fristad för personer med ett tungt drogmissbruk mitt i den pulserande stadsdelen Vesterbro.
Inne i injiceringsrummet finns det plats för nio personer. Det doftar rengöringsmedel, och här finns allt från rena kanyler till steriliserad citronsyra. Vårdpersonal, som kan agera snabbt vid en överdos, finns också på plats.
– Det är alltid minst två sakkunniga som arbetar här, säger Rasmus Koberg Christiansen och visar sedan ett annat rum, där brukare kan röka sina droger.
En skylt på väggen visar att det är strikt förbjudet att röka marijuana. Rasmus Koberg Christiansen förklarar att det kan låta paradoxalt, men att det bara är tillåtet att röka tyngre droger som heroin och kokain.
– Vi är endast ett ställe för personer som har ett tungt missbruk. Om du är ute och festar och bestämmer dig för att ta droger är du inte heller välkommen hit. Att vi skulle vara en fristad för alla som vill testa droger är en helt felaktig uppfattning.
Kan hjälpa till
Förutom att erbjuda en trygg och säker miljö för de med ett tungt drogmissbruk är målet med H17 att bygga broar till kommunens övriga omsorgsarbete.
– Om det är någon som vill få hjälp med att sluta är vi de första som guidar dem i rätt riktning. Vi kan också hjälpa till med bidrag, bostad och socialrådgivare.
Satsningen i Vesterbro startade 2012. Enligt Rasmus Koberg Christiansen har de haft 2,4 miljoner besök och ingripit vid 1 200 överdoser sedan dess.
– Inte en enda person har dött. Det är något som vi är riktigt stolta över även om det inte betyder att 1 200 personer hade dött om vi inte hade funnits här.
Lika många döda
Men trots insatsen har Danmark inte lyckats knäcka kurvan över antal dödsfall kopplade till överdoser.
Sedan 1995 har antalet narkotikarelaterade dödsfall i Danmark årligen legat stabilt mellan 200 och 300. Enligt myndigheten Sundhedsstyrelsen är cirka 85 procent av dem orsakade av överdoser.
– Det visar att det här inte är någon trollformel där man kan säga hokuspokus och förvänta sig att alla problem försvinner, säger Rasmus Koberg Christiansen.
Han ifrågasätter om det hade varit bättre att införa en strikt nolltolerans som han bedömer att Sverige har haft under en lång tid:
– Jag tror att man antingen kan välja att se dem som människor som behöver hjälp, eller som kriminella som ska straffas. Att införandet av lokaler för drogkonsumtion skulle vara detsamma som att ge upp kampen om narkotikan är en fullständigt felaktig uppfattning, säger Rasmus Koberg Christiansen.