Danska HD avgör: Får man hissa fel flagga?

En man som hissade USA:s flagga i Danmark har dömts för brott. Efter en rättstvist med flera vändor ska saken upp i högsta instans: Får man flagga "fel" på dansk mark?

Danmarks flagga, "Dannebrogen", är enligt gammal lagstiftning den enda nationsflaggan som får vaja på dansk mark. Just den här flaggan vajar dock i Sverige, då vi inte har något sådant förbud. Arkivbild.

Danmarks flagga, "Dannebrogen", är enligt gammal lagstiftning den enda nationsflaggan som får vaja på dansk mark. Just den här flaggan vajar dock i Sverige, då vi inte har något sådant förbud. Arkivbild.

Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Danmark2023-01-20 10:43

Det var i april 2018 som den danske mannen hissade den amerikanska flaggan i sin egen flaggstång i Kolding på Jylland, inför en bilträff för människor som intresserar sig för amerikanska bilar.

Flaggningen beivrades, polisen beslagtog flaggan och mannen ställdes inför rätta. Byretten, motsvarande tingsrätten, fann inte att han gjort sig skyldig till brott. Men saken överklagades och landsretten, motsvarande hovrätten, gjorde i höstas en annan bedömning och fällde mannen.

Nu har det meddelats prövningstillstånd för att saken ska avgöras i Danmarks högsta domstol.

Principfråga

Landsretten hänvisade i sin fällande dom till ett avgörande från 1915 som slår fast att endast den danska flaggan får hissas på dansk mark. Förbudet mot andra nationsflaggor infördes av Danmarks dåvarande justitieminister Carl Theodor Zahle i syfte att slå vakt om landets neutralitet vid första världskriget.

"Brottsanklagelsen är ofta det centrala i brottmål. Men i det här fallet handlar det om huruvida domstolen kan ogiltigförklara en regel som vi som samhälle har haft i mer än 100 år", sade överåklagare Johnnie Nymann Jensen i ett pressmeddelande i samband med den fällande domen.

Blev "för mycket"

Den dömde mannen och hans fru har berättat i lokala medier om sin fäbless för amerikanska bilar och amerikansk livsstil. Flaggningen med "Stars and stripes" beivrades redan 2017, då en kvinna som bodde i närheten reagerade på att flaggan hade varit hissad vid vägen i omkring en månads tid, även på den danska nationaldagen.

– Jag tyckte att jag hade behövt se den länge nog. Jag kände bara att det var för mycket, sade kvinnan till JydskeVestkusten 2017.

Redan i det skedet fick det flagghissande paret en varning från polisen, men senare hissades den igen, och igen. Och nu ska det avgöras i högsta instans om det ska betraktas som kriminellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!