Danska samtalen fortsätter – utan utredningshot

Mette Frederiksen ser ut att kunna lägga hotet om ett riksrättsåtal i minkfrågan bakom sig. Men de rekordlånga danska regeringsförhandlingarna har ännu inte nått sitt mål.
–Jag förväntar mig nya förhandlingar i morgon, säger hon efter helgens manglingar.

Mette Frederiksen ger uppdateringar om läget i regeringsförhandlingarna, här på en bild från slutet av november.

Mette Frederiksen ger uppdateringar om läget i regeringsförhandlingarna, här på en bild från slutet av november.

Foto: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Danmark2022-12-11 21:18

Två av de partier S-ledaren Mette Frederiksen förhandlar med vänder i frågan om advokatgranskning av minkkommissionens rapport och Frederiksens ansvar i frågan.

– Man kan inte gå in i ett regeringssamarbete med en juridisk granskning hängande över landets statsminister, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen till DR på söndagen och får medhåll av Moderaternes Lars Løkke Rasmussen.

Med u-svängen finns det ingen politisk majoritet i folketinget för en särskild juristgranskning, som i sin tur hade kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person.

Beskedet underlättar för förhandlingarna, men också för en svekdebatt – båda ledarna krävde nämligen under valkampanjen en utredning.

"Enormt svek"

Kritiken lät inte vänta på sig från de högerpartier som inte deltar i samtalen med Frederiksen.

– Där jag kommer från är ett löfte ett löfte, säger Nye borgerliges partiledare Pernille Vermund och anklagar sina kolleger för att hellre bli ministrar än att hålla ord.

– Ett enormt svek mot danskarna i allmänhet och minkuppfödarna i synnerhet, mullrar Danmarksdemokraternes ledare Inger Støjberg.

Inte klara ännu

Det var just frågan om granskningen som ledde till valet i november. Stödpartiet Radikale venstre räddade i somras Frederiksens regering när minkkommissionens rapport kom, men krävde samtidigt att val skulle utlysas under hösten.

Mette Frederiksen själv säger i en kommentar på söndagen att det är viktigt att minkuppfödarna får den kompensation de har rätt till, så fort som möjligt, men att hon inte ytterligare vill diskutera frågan.

Hennes Socialdemokratiet blev i valet den 1 november största parti och hon har fullt upp med att hitta en regering. I samtalen återstår nu fyra partier, men någon lösning har inte kommit, trots att förhandlingarna har pågått längre än efter något val de senaste 70 åren.

– Vi har förhandlat rätt länge nu. Men jag är optimistisk och tror att vi kan bilda en bred regering säger hon till TV2 och uppger att det inte heller på måndagen kommer presenteras en regering.

– Vi är inte klara ännu, säger hon kort till DR.

Fakta: Turerna i minkskandalen

Den 4 november 2020 meddelade den danska S-regeringen på en pressträff att man hade fattat beslut om att Danmarks alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna. Tio dagar senare avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).

Våren 2021 tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl samlades in och över 70 förhör hölls med exempelvis ministrar och ämbetsfolk. Bland annat förhördes statsministern Mette Frederiksen (S).

Statsministern har beklagat regeringens hantering av minkfrågan, men anser att ansvaret har legat på dåvarande livsmedelsministern.

Kommissionen kom med sin rapport i somras och fastslog då att Frederiksen kom med "grovt vilseledande" uppgifter när hon meddelade beslutet på pressträffen, men att hon vid tillfället inte var medveten om att det saknades laglig grund för att avliva även friska djur.

Radikale Venstre – då ett av tre stödpartier till S-regeringen – ställde i somras som krav att ett val skulle utlysas i samband med att folketinget öppnades den 4 oktober – annars skulle partiet väcka omröstning om misstroende mot regeringen.

Kravet på val kom i samband med att Radikale Venstre i somras valde att inte stötta tillsättandet av en oberoende granskning av minkkommissionens rapport. En sådan granskning hade i sin tur kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person för hanteringen av det lagvidriga beslutet att massavliva landets 15–17 miljoner minkar.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!