Danska valet: Rött mot majoritet

När de sista rösterna räknades i det danska folketingsvalet förändrades allt. Det röda blocket ser ut att få egen majoritet i parlamentet, men Socialdemokratiet öppnar fortfarande för en regering över blockgränsen.

Mette Frederiksen anländer til Christiansborg.

Mette Frederiksen anländer til Christiansborg.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau/TT

Danmark2022-11-01 08:00

Den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans nya parti Moderaterne såg länge ut att bli vågmästare i det danska folketingsvalet, men när de sista rösterna räknades sent på valnatten förändrades allt.

Med 87 mandat i Danmark plus tre röda förväntade nordatlantiska mandat i Färöarna och Grönland når det röda blocket de 90 mandat som krävs.

"Är väldigt, väldigt glad"

Det är dock oklart vad det innebär för regeringsbildandet. Socialdemokratiet och statsministern Mette Frederiksen har under valrörelsen sagt att man eftersöker en regering över blockgränsen.

Det håller man fast vid även när det preliminära valresultatet är klart.

– När vi säger något gör vi också allt för att realisera det, sade Mette Frederiksen när hon anlände till Christiansborg, som huserar det danska parlamentet och där de flesta partierna höll sina valvakor.

Med 27,5 procent av rösterna gjorde Socialdemokratiet sitt bästa val sedan 2001. Partiet ökade med två mandat och har nu 50 stolar i folketinget.

– Jag är väldigt, väldigt glad, säger Frederiksen vidare.

Borgerliga partier som Venstre och Konservative folkeparti har tidigare förkastat tanken om att ingå i en regering med socialdemokraterna.

"Tyder inte på en vilja"

– Jag anser att handlingar talar tydligare än ord. Och den handling vi har sett de senaste tre åren tyder inte på en vilja att absorbera Venstres politik, säger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres partiledare, innan han höll sitt tal på valvakan.

Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen, som likt Ellemann-Jensen var uttalad statsministerkandidat, var rakare i sitt besked.

– Nej, det lockar inte. Det har jag sagt hela valrörelsen, säger Søren Pape Poulsen om att Konservative skulle ingå i en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Både Konservative och Venstre svarade för ett svagt val. Sämst gick det för Venstre som backade med runt tio procentenheter jämfört med valet 2019 och förlorade 19 av sina 43 mandat. Konservative backade med två mandat.

Moderaterne blev det tredje största partiet i folketinget med 9,3 procent av rösterna och 16 mandat. Även Danmarksdemokraterne, som bildades av den tidigare Venstreministern Inger Støjberg i somras, svarade för ett kanonval med 8,1 procent av rösterna och 14 mandat.

Dansk folkeparti minsta parti

Det invandringskritiska partiet Dansk folkeparti svarade 2015 för ett succéval med 21,1 procent av rösterna, men är numera det minsta partiet i folketinget med blott 2,6 procent av rösterna och fem mandat.

Färöarna höll sitt val redan under måndagen och de två kandidaterna som valdes in har pekat på varsitt block. I Grönland har de två mandaten de sex senaste valen tillfallit rött block, men ett resultat från det grönländska valet väntas först runt klockan 05. Vallokalerna där stängde först vid midnatt, svensk tid.

Fakta: Folketingsvalet

Röda blocket:

Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).

Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).

Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).

Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).

Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).

Blåa blocket:

Venstre – 13,3 procent/24 mandat (23,4/43).

Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).

Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).

Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).

Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).

Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)

Har ej valt blocksida:

Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)

Kom inte över tvåprocentspärren:

Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)

Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).

Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, men på Grönland väntas de båda mandaten tillfalla det röda blocket.

Källa: Danmarks radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!