Danska värnpliktiga får stanna på kasernerna

Danska värnpliktiga får ställa in sig på en annorlunda nyårshelg.

Fram till och med den 4 januari hålls cirka 400 danska värnpliktiga kvar på kasernerna för att beredskapen ska upprätthållas. Arkivbild.

Fram till och med den 4 januari hålls cirka 400 danska värnpliktiga kvar på kasernerna för att beredskapen ska upprätthållas. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven/Ritzau/TT

Danmark2021-12-30 10:45

Uppemot 400 värnpliktiga ska hållas kvar på sina respektive kaserner fram till och med den 4 januari för att undgå att bli smittade av coronaviruset.

– Vi ser en utbredd samhällssmitta med omikronvarianten och därför behöver vi få in de värnpliktiga till kasernerna. Det ska säkra att vi upprätthåller vår beredskap, säger Anders Lindholm, sektionschef vid den danska Beredskabsstyrelsen.

I Danmark hjälper värnpliktiga bland annat till vid testning och vaccinering. Värnpliktiga får bara lämna kasernernas områden för att kunna utföra sådana uppgifter.

Enligt sektionschefen har beslutet mötts av förståelse bland de värnpliktiga. Och om de inte måste sändas ut på uppdrag kommer de få möjlighet till lite nyårsfirande ändå. Kasernerna bullar upp med det klassiska danska bakverket "kransekage" och alkoholfri champagne, enligt Lindholm.

Ett liknande beslut om att hålla kvar värnpliktiga fattades i pandemins inledningsskede i mars 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!