Danske utrikespolitikern Ellemann-Jensen död

En skarp analytiker med pipan nära till hands. Och en vass realpolitiker med mycket bestämd utrikespolitisk hållning. Venstres förre partiledare Uffe Elleman-Jensen är död.

Uffe Ellemann-Jensen, Danmarks dåvarande utrikesminister, vid en pressträff 1992.

Uffe Ellemann-Jensen, Danmarks dåvarande utrikesminister, vid en pressträff 1992.

Foto: Tor Richardsen/NTB/TT

Danmark2022-06-19 14:36

Uffe Ellemann-Jensen ledde det konservativt liberala Venstre i nästan 15 år och var Danmarks utrikesminister under de omvälvande åren i Europa från 1982 till 1993.

– Han representerade på ett utmärkt sätt vårt land under kalla kriget, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) efter dödsbudet.

Ellemann-Jensens rappa repliker, ofta humoristiska, kombinerades med en inbiten tilltro till Europa, EU och danskt Natomedlemskap.

"Uffe har lämnat oss. Han var en verkligt betydelsefull statsman i efterkrigstidens nordiska värld", skriver Carl Bildt, före detta statsminister och utrikesminister (M), med nära kontakter med Uffe Ellemann-Jensen.

"Han var en nära vän ända till slutet. Tomrummet blir svårt att fylla", skriver Bildt.

Ellemann-Jensen var utrikesminister i Poul Schlüters flertaliga regeringar, men lyckades själv inte bli statsminister trots försök.

Men hans utrikespolitiska inflytande reflekteras i omvärlden.

"Han var en sann europé, en av Lettlands verkliga vänner och en person som gjorde mycket för att hjälpa oss att komma in i EU och Nato", skriver den lettiske utrikesministern Edgar Rinkevics på sociala medier, rapporterar Ritzau.

Uffe Ellemann-Jensen blev 80 år.

Uffe Ellemann-Jensen inför ett pressuppbåd 1998. Arkivbild.
Uffe Ellemann-Jensen inför ett pressuppbåd 1998. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!