"De nya gängen är inte rädda för Hells Angels"

På senare år har Christiania i Köpenhamn blivit en krutdurk. När mc-gänget Hells Angels tappat kontroll över haschförsäljningen på Pusher Street har våldet eskalerat.
–De nya gängen är inte rädda för Hells Angels, säger kriminologen Kim Møller.

I augusti stängdes Pusher Street i Christiania ner av en grupp av boende, men avspärrningarna revs snabbt ner och inom några timmar var haschförsäljningen i|gång igen. Arkivbild.

I augusti stängdes Pusher Street i Christiania ner av en grupp av boende, men avspärrningarna revs snabbt ner och inom några timmar var haschförsäljningen i|gång igen. Arkivbild.

Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau/TT

Danmark2023-08-28 15:31

I lördags kväll sköts en 30-årig man ihjäl med flera skott och tre andra blev skottskadade i Köpenhamnsstadsdelen Christiania. Stadsdelen är känd för sin öppna narkotikaförsäljning i så kallade haschbodar på Pusher Street.

Våldsdådet är ett i raden i fristaden de senaste åren. Läget beskrivs som "mycket, mycket spänt" av kriminologen Kim Møller, biträdande professor vid Malmö universitet.

– Historiskt sett har det varit Hells Angels som har varit den dominerande kriminella grupperingen bakom haschförsäljningen, men Hells Angels har blivit markant försvagade de senaste 20 åren, säger Kim Møller.

"Inte sista gången"

Numera utmanas Hells Angels (HA) av andra mc-gäng som Bandidos och Comanches (tidigare Satudarah) och gatugäng som exempelvis Loyal To Familia (LTF). Enligt danska medier är lördagens dödsskjutning en del av en konflikt mellan HA och LTF. Dödsoffret ska ha varit HA-medlem på prov.

– De senaste tre, fyra åren har det stått många olika säljare kopplade till olika grupperingar på Pusher Street. De står sida vid sida och det uppstår hela tiden konflikter, antingen internt i gänget eller mellan gängen. Det är inte sista gången som någon blir ihjälskjuten på Pusher Street om situationen som den är nu får fortgå, säger Kim Møller.

Det som skett i Christiania de senaste åren går att se som en bredare historia om den organiserade kriminaliteten i Danmark.

– Hells Angels är nu försvagat och de nya gängen är inte rädda för Hells Angels. De avrättar ju en Hells Angels-medlem klockan 19 på en lördagskväll. De har gjort liknande saker tidigare. Det är en organiserad kriminalitet som blivit mer brutal och som helt har ändrat karaktär i jämförelse med tidigare.

Vill stänga Pusher Street

På söndagskvällen kom beskedet att Christianias självstyre fattat beslut om att stänga gatan i ett försök att definitivt få slut på drogförsäljningen. En majoritet av de boende ska stå bakom beslutet, men liknande försök har gjorts tidigare. Senast i början av augusti.

– Men varje gång har avspärrningarna tagits bort av haschförsäljarna och de har börjat sälja igen. På det viset är det är det bara en fortsättning på ett mönster som vi har sett de senaste 20 åren, säger Kim Møller.

Møller tror inte att Christianiabornas beslut betyder så mycket i det stora hela. De handlingskraftiga besluten måste tas av Danmarks justitieminister Peter Hummlegaard (S).

– Antingen ska polisen få riktigt mycket resurser för att stänga ner Pusher Street och vara på plats på Christiania under en period av flera år. Eller så ska man pröva något helt drastiskt, som en legalisering av cannabis, säger Kim Møller.

"Är juvelen"

Enligt Köpenhamnspolisen är det dock inte enbart kriminella gäng som säljer cannabis i Christiania. Polisen har tidigare uppgett att boende i fristaden driver hälften av haschbodarna. Kim Møller kan inte uttala sig om huruvida det stämmer.

Det har skett narkotikaförsäljning i Christiania i över 50 år, men nu har de boendes syn på både Pusher Street och polisens närvaro förändrats.

– Tidigare var de ju mycket kritiska mot polisens framfart mot haschsäljarna. Deras syn har ändrat sig i takt med att problemen blivit tydligare, säger Møller.

För de kriminella gängen kommer en utebliven försäljning via bodarna bli en kostsam historia, anser han.

– Pusher Street är juvelen på den svarta marknaden i Danmark. Haschmarknaden är enormt värdefull. Alla danskar och turister vet att du kan ta dig till Christiania och köpa hasch.

Fakta: Christianias historia

I slutet av 1960-talet började den danska försvarsmakten utrymma det som kallades Bådsmandsstræde kaserne i Christianshavn i Köpenhamn.

Husockupanter med drömmar om att bygga ett alternativt samhälle flyttade in och den 26 september 1971 utropades "fristaden Christiania".

1989 stiftades en särskild lag för Christiania av folketinget. De som bodde där fick kollektiv brukarrätt och rätt till viss självförvaltning. Avtalet sades 2004 upp till den 1 januari 2006.

2005–2007 förhandlade Christiania och staten om områdets framtid men nådde inte någon uppgörelse.

Högsta domstolen slog 2011 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Sedan 2012 ägs marken av Fonden Fristaden Christiania, som köpte loss den för 76,2 miljoner danska kronor. Invånarna betalar hyra för sitt boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!