Dronningens "flytande slott" seglar igen

Efter flera veckors osäkerhet är Danmarks kungaskepp lagat, och drottning Margrethe har åter tagit sitt flytande sommarresidens i besittning. Ett motorhaveri på skeppet Dannebrogen fick tidigare i sommar nesliga följder på Färöarna.

Drottning Margrethe ombord på Dannebrog. Bild från i juni, före haveriet.

Drottning Margrethe ombord på Dannebrog. Bild från i juni, före haveriet.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/AP/TT

Danmark2021-07-24 20:10

"Dronningen" kunde på lördagen gå ombord i Köpenhamn, för vidare färd till i första hand Aalborg. Dannebrog är den danska regentens residens under delar av somrarna, då hon kan bo ombord och samtidigt vara på resande fot.

Detta slutade dock med förskräckelse häromveckan när Margrethe flög till Färöarna för ett flera dagar långt besök, bara för att mötas av beskedet att hon fick hitta improviserat boende. Dannebrogen hade avseglat från Köpenhamn mot Färöarna, men när maskineriet hackade vågade man inte låta skeppet fortsätta längre än Fredrikshamn på norra Jylland.

Flytande slottet

Både skeppet och drottningen skulle sedan ha fortsatt till Grönland, men när mekanikerna inte lyckades hitta felet sköts den resan upp.

Dannebrogen är omhuldat i Danmark, och kallas för det flytande slottet. Skeppet är 90 år gammalt, och har en hel del inredning från föregångaren med samma namn, en hjulångare från 1879. Drivlinan är dock något modernare, och härstammar från en stor renovering 1980–81.

Men den är alltså inte direkt ny, och det är fortfarande oklart vad som fallerade.

– Allt som kan ha legat bakom ett fel har man tittat på, bytt ut, renoverat och reparerat, säger kommendörkapten Peter Schinkel Stamp, som är ansvarig för skeppet.

– Dessvärre kan vi inte sätta fingret på någon enskild orsak, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

På grund av pandemin

Men han understryker:

– Jag känner mig åter trygg i att detta är ett välfungerande skepp.

Till Grönland är det dock långt, nästan lika långt som till Nordamerika. Resan dit ligger fortfarande på is, vilket i och för sig också föranleds av pandemiåtgärder.

Fakta: Kungaskepp

Danska Dannebrogen, eller Dannebrog, ingår i en allt mindre skara officiella kungaskepp runtom i världen. Norges kungaskepp heter helt enkelt Norge.

Sverige har också haft kungaskepp, men det var ett tag sedan. Det sista hette Drott, och användes bland annat när Oskar II tog emot den tyske kejsaren Wilhelm II i Gävle 1905, för att diskutera den då rasande norsksvenska unionskrisen. Under efterträdaren Gustaf V, i samband med första världskriget, förföll dock Drott, och hon slutade sina dagar som skrot i Köpenhamn på 1920-talet.

Inte heller Storbritannien har längre något kungaskepp. Den månghundraåriga traditionen avskaffades under premiärminister Tony Blairs tid, då försök gjordes att modernisera kungahuset. Sedan slutet av 90-talet ligger det senaste kungaskeppet, Britannia, permanent vid kaj i Edinburgh, där det är en stor turistattraktion.

Källa: Nyhetsbyrån Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!