Drygt två års förbud mot minkuppfödning är på väg att upphävas. Från och med årsskiftet är det åter tillåtet i Danmark – som under lång tid var världens främsta producent av minkskinn.
För att kunna dra i gång verksamheten igen importeras tusentals minkar, bland annat från Island vars minkar ursprungligen kommer från just Danmark.
– Det betyder mycket att de härstammar från Danmark, säger minkuppfödaren Erik Vammen till Danmarks Radio och fortsätter:
– Det sker import även från Norge, Spanien Polen och Finland men de isländska minkarna är bäst. De är av toppkvalité och planen är att de ska utgöra stommen i ny dansk minkuppfödning.
Skulle avlivas
Därmed är det tänkt att cirkeln är sluten i historien kring den danska minkuppfödningen – som innebar att miljontals minkar avlivades och begravdes i massgravar, landets livsmedelsminister fick avgå och statsminister Mette Frederiksen ifrågasattes från flera håll.
Mitt under coronapandemin beslutade den danska regeringen med Frederiksen i spetsen att alla minkar – levande såväl som sjuka – skulle avlivas. De berodde på att det fanns en rädsla för att framtida vaccin inte skulle vara verkningsfulla på den muterade varianten av coronaviruset som hade hittats i minkbesättningar. Rädslan att Nordjylland kunde bli ett framtida epicentrum för smittan likt kinesiska Wuhan gjorde att det drastiska beslutet fattades.
Kort därefter avslöjades dock att det saknades laglig grund för att avliva djuren och medan bilder på massgravar med minkar kablades ut från Danmark fick dåvarande livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgå.
Senare – under våren 2021 – tillsattes också en minkkommission.
Svalt intresse
Att förbudet för uppfödning löper ut den 1 januari har dock ingen nämnvärd betydelse för den danska minknäringen, trots att man har fått miljardersättning från staten.
Merparten av de 1 000 minkuppfödarna verkar inte vara på väg att återuppta sin verksamhet. Numera krävs covidtester, som kostar drygt 600 danska kronor per djur, och många har valt att använda de statliga anslagen till helt annan verksamhet.
62-årige Poul Erik Vestergaard tog över sin fars bondgård 1986 och började föda upp minkar. Tanken var att hans son skulle ta över verksamheten, men för ersättningen på drygt en miljon danska kronor från staten tänker sonen och en bekant i stället starta ett mikrobryggeri.
– Det blir spännande, ett nytt kapitel. Min syn är att gården kan användas till andra saker och det är över nu, säger Poul Erik Vestergaard till nyhetsbyrån AFP om minkuppfödandet.
Få som återgår
Av 200 ansökningar om ny verksamhet har 60 beviljats statliga bidrag. Enligt en branschorganisation är det bara en handfull som faktiskt väljer att återgå till uppfödning igen. En krass ekonomisk verklighet väntar dock:
– De första två åren väntas ingen ekonomisk vinst, säger Louise Simonsen, ordförande för Danske Mink till AFP.
Poul Erik Vestergaards son Martin och hans kollega Thomas Jeppesen är desto mera optimistiska. Solcellspaneler har installerats för att minska energikostnaderna.
– Under våren ska vi starta upp bryggeriet. Planen är att Martin och jag brygger medan Poul Erik ska sköta arbetet med att fylla flaskorna och få etiketter på flaskorna, säger Jeppesen.