Orsaken till läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte fastställd, men flera bedömare menar att det sannolikt inte rör sig om en olyckshändelse. Tyska Der Tagesspiegel, som stödjer sig på en icke namngiven källa med insyn i tyska regeringens och myndigheters bedömning, skriver att man i Berlin utgår från ett medvetet sabotage.
– Det som talar för att det inte är en olycka är att både Nord Stream 2 och Nord Stream 1 är drabbade med flera timmars mellanrum, men samtidigt så är det spekulationer om vad som har hänt, säger Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, och tillägger:
– Om det beror på en olycka är också det i sig allvarligt för det visar att den här typen av infrastruktur är mycket känsligare än man tidigare trott.
Kan öka trycket
Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan säger också att det bara går att spekulera i vad som ligger bakom läckagen.
– Tidigare har Ryssland skyllt på turbiner när de sagt att de inte kan leverera gas till Europa. Jag vet inte om det här skulle kunna vara kopplat till något liknande. Men vi har inte jättemycket information, mer än att det är en utredning på gång, så det är givetvis bara spekulationer, säger han.
Händelsen kan dock komma att öka trycket mot väst från rysk sida, eftersom Ryssland försöker använda sig av de få påverkansmedel de har kvar vid sidan av kriget på marken i Ukraina, menar Ilmari Käihkö.
– Det är energi och gas som Ryssland har använt som vapen mot väst. I vissa situationer skulle de kunna ha anledning att göra något, inte minst nu när väst försöker bli mindre beroende av rysk gas.
"Skickliga på att hitta skäl"
Niklas Rossbach lyfter också fram att Ryssland tidigare har varit skickliga på att hitta på skäl till varför de inte kan leverera gas till Europa.
– Om de skulle ligga bakom skulle det vara ett ytterligare skäl till att inte leverera gas till Europa via Nord Stream. De skulle också kunna använda det som ett sätt att anklaga väst eller Ukraina för attentatet. Men det är som sagt bara spekulationer, vi vet ju inte vad som har hänt, säger han.
Ilmari Käihkö framhåller att det är viktigt att händelsen utreds och att nödvändiga åtgärder vidtas.
– Allt det här betonar hur beroende vi har varit av rysk gas och därmed Rysslands politiska vilja att förse oss med gas och annan energi.