Ett spännande folketingsval utmynnar i en oviss framtid för dansk politik, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet.
– Nu öppnas det för ganska intressanta och långvariga regeringsförhandlingar, säger Stubager till TT.
Trots att det röda blocket når egen majoritet i folketinget – 90 mandat – siktar avgående statsminister Mette Frederiksen (S) på att bilda en bred regering över blockgränsen. Något hon aviserade redan när hon utlyste val för fyra veckor sedan.
Troligt med renodlad röd regering
– Det ska inte uteslutas att det går vägen, men jag tror inte att hon lyckas. Det mest troliga är att Frederiksen bildar en regering inom sitt eget parlamentariska underlag, säger Erik Holstein, politisk kommentator vid tidningen Altinget, till TT.
Om S-ledaren trots allt lyckas är det mest troligt att det blir en regering med Socialdemokratiet, Venstre och nya Moderaterne, säger Holstein.
– Jakob Ellemann-Jensen (partiledare för Venstre) har avvisat alla inviter från Frederiksen under valrörelsen, men började öppna upp för det något under valnatten, säger Holstein.
Holstein tror att den mest sannolika regeringen blir S tillsammans med Radikale venstre (RV) och Socialistisk folkeparti (SF), båda har agerat stödpartier till regeringen under den föregående mandatperioden.
– Det är ett rätt realistiskt scenario om förhandlingar över mitten brakar samman, säger Holstein.
Kan inte ställa stora krav
Detta trots att Radikale venstre har varit kritiskt mot S strama invandringspolitik och dessutom var det RV som tvingade Frederiksen att utlysa ett val. Annars väntade en misstroendeförklaring mot statsministern på grund av regeringens hantering av minkskandalen under pandemin.
– Det är det stora problemet. Oavsett om Radikale ska med i en regering över mitten eller en till vänster måste partiet omvärdera vissa av sina ståndpunkter. Och de kan inte ställa så många krav eftersom de har gjorde ett så dåligt val, säger Erik Holstein.
Radikale venstre bildades redan 1905 och är ett av de traditionella partierna i folketinget, men fick nu blott 3,8 procent av rösterna och endast sju mandat. Det är partiets sämsta val genom tiderna och dagen efter valet meddelade partiledaren Sofie Carsten Nielsen att hon avgår från sin post.
Även partier inom det blåa blocket har flörtat med RV efter valet.
– Det enda som kan uppväga Radikales stora tapp av mandat är att komma i regeringsställning, oavsett om det är över mitten eller till vänster, säger Erik Holstein.
"En enorm besvikelse"
Länge på valnatten såg den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans nya Moderaterne ut att bli vågmästare med sina 16 mandat, men när det röda blocket nådde egen majoritet förlorades den positionen.
– Det var en enorm besvikelse för honom. Om han inte kommer in i regering nu tror jag att det blir mycket svårt för Løkke. För den folketingsgrupp han har är i princip helt politiskt oerfaren. De kommer att vara odisciplinerade och begå massa misstag, säger Holstein.
Moderaterne har sagt att partiet inte tillhör något av blocken, men partiets väljare kommer från den blå sidan.
– Och det gör väl att det finns någon gräns för hur mycket Moderaterne kan göra med de röda partierna utan att tappa ganska fort i mätningarna, säger statsvetarprofessorn Rune Stubager.