På torsdagen inleddes riksrätten mot Inger Støjberg (tidigare Venstre), som åtalats för att ha gett en lagvidrig instruktion under sin tid som Danmarks migrationsminister. I början av 2016 gick det ut en instruktion från hennes departement om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.
– Jag vet precis vad jag har sagt och gjort, och att jag inte har bett någon om att göra något olagligt, sade Støjberg i juni i samband med riksrättens förberedande behandling av målet.
750 sidor lång rapport
En omfattande utredning har dock bland annat kommit fram till att Støjberg var medveten om att instruktionen var lagvidrig och i början av februari reste folketinget riksrättsåtal mot henne.
– Det är en ungefär 750 sidor lång rapport som kommit fram till att man har agerat utan stöd i lagen och att man har överträtt andra principer och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Då var det svårt för folketinget att inte resa åtal, säger Frederik Waage, professor i juridik vid Syddansk universitet i Odense.
Men vid den förberedande förhandlingen i juni fattade riksrätten ett beslut som kan komma att vara av stor betydelse för Støjberg i den fortsatta processen.
Även om utredningen visat på att hon kommit med felaktiga eller vilseledande beskrivningar av händelseförloppet när hon frågats ut av folketinget kommer detta inte påverka ett eventuellt straff, enligt sommarens beslut från riksrätten.
– Hon är oskyldig till dess att motsatsen bevisats. Men även om riksrätten ska bestämma en straffpåföljd kommer man inte att ta hänsyn till om hon ljög för folketinget, även om det är utredningens slutsatser. Det innebär att hälften av kritiken i rapporten inte kommer att vara av vikt för straffpåföljden, säger Frederik Waage.
– Beslutet från riksrätten kan ha räddat henne från fängelse, om hon bedöms vara skyldig, fortsätter juridikprofessorn.
Sjätte riksrätten
Det är sjätte gången i historien en dansk minister ställs inför riksrätt och första gången sedan 1993. Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse, men det är möjligt att Inger Støjberg kunde ha sluppit rättsprocessen helt och hållet.
Støjberg, som sedan i början av februari är politisk vilde i folketinget, har envist hävdat att hon inte har gjort något fel. Hade hon erkänt att misstag begåtts och bett om ursäkt hade saken troligen varit utagerad för flera år sedan.
– Men om hon hade bett om ursäkt och erkänt att hon antagligen brutit mot lagen hade hon nog tvingats avgå som minister, säger Frederik Waage.