– Hon kommer givetvis alltid ha det här hängande över sig och det kommer att användas av hennes politiska motståndare, men hon har många anhängare. En del av dem är likgiltiga för det här och för andra blir det ett bevis för att hon har gjort det riktiga – hon blir en martyr, säger han till TT.
I ett första skede blir konsekvenserna allvarliga för Inger Støjberg, som tidigare var vice partiordförande i Venstre men numera är politisk vilde i folketinget. Utöver att straffet ska avtjänas, vilket eventuellt kan ske i fotboja i stället för i fängelse, kan hon tvingas lämna folketinget.
Enligt dansk grundlag ska en person som dömts för ett brott som i allmänhetens ögon gör en olämplig att sitta i folketinget bli exkluderad därifrån. Om det blir så i Støjbergs fall ska folketinget avgöra senare.
Möjlighet till comeback
Men Rune Stubager, som är professor i statsvetenskap vid Århus universitet, bedömer att hon har goda möjligheter att snabbt göra politisk comeback.
– Jag är ganska säker på att Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige varmt kommer att ta emot henne, oavsett vilket parti hon väljer att ansluta sig till.
Därefter har hon goda chanser att bli invald till folketinget igen, konstaterar han. Inger Støjberg har ett brett stöd bland väljare och många följare i sociala medier. Genomslagskraften är hennes största politiska tillgång.
– Det gör henne unik och det är baserat på hennes hållning och hennes utspel just i migrationsfrågor. Det är det som är basen för den speciella position hon har.
Det är också bakgrunden till att Dansk Folkeparti helt öppet försökt få henne att gå med där. Många i det krisande partiet vill till och med se Støjberg som ny ordförande, konstaterar han.
– De har ju gjort henne till ordförande i förväg. Det är en väldigt speciell position – man tar en tidigare viceordförande i ett annat parti och vill göra henne till sin egen partiordförande direkt, det är mycket ovanligt.
Inte bett om ursäkt
Støjberg har genomgående hävdat sin oskuld och inte bett om ursäkt för det agerande hon nu fällts för.
– Hade hon sagt förlåt tidigare, om hon sagt "det här var fel, jag beklagar det", så hade hon klarat sig undan det här. Det hade åtminstone inte blivit så bred uppslutning för att ställa henne inför riksrätt.
Frederik Waage, professor i juridik vid Syddansk universitet, tycker att domen var ovanligt klar och tydlig. "Den kommer att tydligt påverka dansk förvaltning och relationen mellan ministrar och tjänstemän framöver", skriver han i en kommentar till TT.