Under hot om en misstroendeförklaring utlyste statsministern Mette Frederiksen (S) folketingsval. Tisdagen den 1 november ska valet hållas och Frederiksen öppnar för en regering över blockgränsen.
Det är tid för att pröva en ny regeringsform i Danmark, säger hon.
– Vi vill ha en bred regering med partier på båda sidor av den politiska mitten, säger Frederiksen.
– Vi är redo till både kompromisser och till samarbete, fortsätter hon.
Nobbas av Venstre och Konservative
Men tankarna på en regering över blockgränsen får tummen ner av de stora borgerliga partierna.
– Jag går på val på att bli Danmarks nästa statsminister i en ny borgerlig-liberal regering, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen.
– Vi kan gott samarbeta kring överenskommelser, men jag kan inte se att vi ingår i en regering tillsammans, säger Konservative Folkepartis ledare Søren Pape Poulsen, som också sagt att han är en statsministerkandidat.
Mette Frederiksen kommenterade senare under onsdagen beskeden från de blå partierna.
– Jag tycker att det är synd att man avvisar det så bombastiskt, säger Frederiksen.
Hon ser sig själv som den självskrivna statsministern om S ingår i en framtida regering.
– Jag har lett Danmark i mer än tre år nu med kriser och jag menar att jag därför är den bästa statsministern, säger S-ledaren.
Den tidigare migrationsministern Inger Støjberg bildade i somras det nya partiet Danmarksdemokraterne, som i mätningar fått runt nio procent. Støjberg, tidigare Venstre, säger att hon inte har något förtroende för Frederiksen som statsminister.
"Utesluten som statsminister"
– Hon är utesluten som statsminister för oss, vi går till val på en blå statsminister, säger Støjberg till Danmarks Radio.
En opinionsmätning från Voxmeter visar att det röda blocket får 86 mandat och det blå blocket 85 mandat, men då är inte det nya partiet Moderaterne inräknat.
Partiet är bildat av Lars Løkke Rasmussen, tidigare statsminister och partiledare för borgerliga Venstre, och han har hela tiden sagt att Moderaterne är ett mittenparti.
Han ville inte säga vilken statsministerkandidat partiet ska peka på, men Løkke Rasmussen gillade Frederiksens besked om en vilja att bilda en regering över blockgränsen.
– Hon lät ju helt och hållet som ett eko från det jag själv sade i den förra valrörelsen (2019), säger Lars Løkke Rasmussen, vars parti balanserar på folketingets spärrgräns på två procent.
"Tiderna är svåra"
Statsminister Frederiksen kallar det kommande valet för ett "trygghetsval". Främst med tanke på de oroliga tiderna i omvärlden.
– Danmark är ett fantastiskt land, men tiderna är svåra. Det är krig i Europa och ekonomisk osäkerhet, säger Mette Frederiksen.
Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti har agerat stödpartier till den S-ledda enpartiregeringen sedan valet 2019.
Enhedslisten kallar det för ett "stort fel" att sträcka ut handen till de borgerliga partierna medan Radikale Venstre uppger att det är i linje med partiets önskemål.
– Vi pekar på Mette Frederiksen som statsminister för en bred regering, säger partiledaren Sofie Carsten Nielsen.