Fynd på dansk strand: Illaluktande jättepenis

Strandstädarna på Bornholm trodde först att de hade hittat en jättelik havsorm. Men det visade sig vara något helt annat: en penis från en val.

Här, på stranden vid Bornholms sydspets Dueodde, spolades en knölval upp i juli. Nu har även valens penis kommit i|land.

Här, på stranden vid Bornholms sydspets Dueodde, spolades en knölval upp i juli. Nu har även valens penis kommit i|land.

Foto: Christian Mueringer

Danmark2024-09-17 14:26

Den uppspolade valpenisen i fiskeläget Snogebæk uppges vara en och en halv meter lång. På bilder i danska medier ligger det förtorkade könsorganet sida vid sida med en måttstock i gröngräset.

Fyndet härstammar enligt en expert troligen från en knölval som spolades upp vid öns sydspets i juli, rapporterar TV 2 Bornholm som var först med nyheten.

– Det här är väldigt ovanligt, och betyder ju att valen vi fann på Dueodde i somras med säkerhet var en hane. Annars betyder det att flera valar har omkommit i Östersjön och det är osannolikt, säger naturvägledaren Kenneth Nielsen vid upplevelsecentret NaturBornholm till kanalen.

Penisen, som enligt Nielsen luktade "ganska förfärligt", ligger nu i en frys inför vidare undersökning.

Knölvalen är en bardval som kan bli upp till 19 meter lång och väga över 35 ton. Det är ovanligt att jättevalarna simmar in i Östersjön, men enligt nyhetsbyrån Ritzau har exemplar siktats i danska vatten både i år och i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!