Domaren i fallet meddelade omhäktningsbeslutet sent på måndagseftermiddagen, ett beslut som gäller till den 4 februari.
Det var den 8 december i fjol som den danska säkerhetspolisen uppgav att fyra personer hade gripits misstänkta för att ha läckt topphemliga uppgifter från landets två underrättelsetjänster.
Nu har det framkommit att en av de misstänkta är den högste chefen för den militära underrättelsetjänsten Forsvarets efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen. Detta avslöjades när den 57-årige Findsen, som nekar till brott, omhäktades vid Köpenhamns tingsrätt.
– Det här är fullständigt vansinne och det får ni gärna citera mig på, sade Findsen i rättssalen till närvarande journalister innan förhandlingarna startade.
Flera höga chefsposter
Findsen har varit chef över FE sedan 2015 och under åren 2002–2007 hade han samma post hos polisens underrättelsetjänst (PET). Däremellan var han chef på försvarsdepartementet där han tjänade under sex olika ministrar.
Att en av landets högsta spionchefer är häktad misstänkt för brott riskerar att skada de danska underrättelsetjänsternas samarbeten med liknande kolleger i världen, säger den säkerhetspolitiska experten Lars Bangert Struwe.
– Om andra samarbetar med de danska underrättelsetjänsterna, riskerar de då att komma på förstasidan hos medierna? säger Lars Bangert Struwe till Ritzau.
Vilka hemliga uppgifter som Findsen anklagas för att ha läckt framgår inte, men danska medier har under det senaste året skrivit om en rad fall kopplade till de två underrättelsetjänsterna.
Förra sommaren avslöjade exempelvis en grupp internationella medier, bland andra Danmarks Radio, att USA:s underrättelsetjänst NSA tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar och på så vis till exempel spionerat på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.
Mediehus varnades
I december blev två stora mediehus i Danmark kontaktade av chefer på FE och PET och varnades för att föra vidare hemligstämplade uppgifter. I början av 2022 har journalister på exempelvis Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske och Danmarks Radio blivit kontaktade av polisen för att vittna i fallet som rör Lars Findsen och de övriga anställda på underrättelsetjänsterna.
Findsen blev i september 2020 avstängd från sin tjänst sedan tillsynsorganet TET (Tilsynet med efterretningstjenesterne) i en rapport kritiserat FE för att sedan 2014 gett felaktig information till sin granskare. TET fann dessutom tecken på att FE undvikit att följa upp indikationer på spionage samt att man olovligen inhämtat information om danska medborgare.
En kommission frikände senare Findsen och andra chefer för de påstådda oegentligheterna.