– Mycket tyder på att smittan har nått toppen i de områden där den har varit mest närvarande. I huvudstaden och region Själland såg vi redan i slutet av förra veckan fallande smittotal, särskilt bland skolbarn, säger Tyra Grove Krause vid SSI.
– Så det är en väldigt bra tajmning med tanke på att restriktionerna lättas.
Ökar på vissa ställen
SSI befarar dock att smittan kan komma att öka den närmaste tiden i de delar av landet där den hittills inte varit särskilt utbredd. Det finns också risk för att fler äldre kommer att smittas.
Danskarna uppmanas att även i fortsättningen hålla avstånd, tvätta händerna ofta, vädra och stanna hemma vid sjukdom.
"Det finns ett behov av att vi alla är lite extra uppmärksamma på varandra", säger Bolette Søborg vid Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
"Särskilt när vi befinner oss på platser där det är mycket folk, eller på sjukhuset eller äldreboendet, där vi vill hålla så mycket smitta borta som möjligt."
29 000 registrerade fall
På ett dygn, söndag till måndag, rapporterades drygt 29 000 smittade i Danmark, enligt SSI. Det är en betydligt lägre siffra än de som rapporterades under förra veckan. En orsak kan dock vara att stormen Malik som drabbade Danmark i helgen har gjort att färre kunnat testa sig.
Trenden är spretig. Å ena sidan noteras under tisdagen den högsta siffran inlagda med covid hittills, 1 070 personer. Å den andra ligger bara 28 personer på intensiven, långt under tidigare toppar.
Det gör att Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm inte är orolig.
– Jag fokuserar på de allvarligt sjuka. Antalet inlagda i intensivvården har fallit och fallit, och är helt otroligt lågt, säger han till danska TV2.
Milda symtom
Studier från SSI har tidigare visat att antalet upptäckta fall ska lite mer än dubbleras för att få fram det faktiska antalet smittade. Enligt Tyra Grove måste antalet den närmaste tiden antagligen trefaldigas för att få en bra bild av smittspridningen. Delvis för att många har så milda symtom att de inte ens märker att de är smittade och att en del nöjer sig med att ta ett hemtest.
I Sverige, med nästan dubbelt så många invånare, har smittsiffran de senaste dagarna legat på omkring 50 000 personer per dygn. Även i Sverige är siffran osäker, både för att alla inte behöver testa sig och för att många nöjer sig med hemtest.
Statsepidemiolog Anders Tegnell sade under måndagen till Expressen att ett beslut om att sluta betrakta covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige kan komma "relativt snart".