Ingen koppling mellan danskt och tyskt gripande

Ett internationellt terrornätverk som misstänks ha planerat terrorbrott i Danmark har avslöjats och i Tyskland och Nederländerna har fyra Hamasmedlemmar gripits, på uppdrag av tysk polis. Men enligt den danska säkerhetspolisen PET finns inget direkt samband mellan gripandena.

Polisinspektör Peter Dahl och Flemming Drejer, operativ chef för danska säkerhetspolisen PET, under en presskonferens på torsdagen.

Polisinspektör Peter Dahl och Flemming Drejer, operativ chef för danska säkerhetspolisen PET, under en presskonferens på torsdagen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Danmark2023-12-14 11:04

Tidigare under dagen meddelade Flemming Drejer, operativ chef för PET, under en presskonferens, att tre personer gripits i Danmark och en i Nederländerna.

I ett e-postmeddelande till den danska nyhetsbyrån Ritzau skriver PET på torsdagskvällen att fallet med en 57-årig man som nederländsk polis gripit på uppdrag av tysk polis inte har med det danska fallet att göra.

"Den person, som nämns i pressen som en 57-årig man som är anhållen i Nederländerna, har ingen relation till det danska fallet, och är inte samma som den tidigare nämnda personen som gripits i Nederländerna i det danska fallet", står det i mejlet.

Tyskland – och Danmark

PET meddelar att det inte finns någon direkt koppling mellan det tyska och danska tillslaget. I det danska, som leddes av PET, ska det ha uppdagats att personerna ingår i ett internationellt nätverk som även ska ha koppling till den kriminella gängmiljön.

Den danska polisen misstänker även fyra andra personer, som inte har gripits, rapporterar Ritzau.

Under torsdagseftermiddagen meddelade tyska statsåklagaren även att fyra Hamasmedlemmar har anhållits i Tyskland samt Nederländerna misstänkta för att ha planerat att genomföra attacker på judiska platser i Europa.

Samtidigt uppgav den israeliska underrättelsetjänsten Mossad att de gripna i Danmark också har kopplingar till Hamas, enligt den israeliska tidningen Haaretz – som dessutom uppger att sju personer frihetsberövats.

Aktioner i flera städer

Polisutredningen i Danmark har avslöjat att ett nätverk av personer höll på att förbereda en terrorhandling. Ingripandet gjordes i ett tidigt skede.

– Vi i PET kallar det här en säkerhetsoperation, säger Flemming Drejer.

Hade man ingripit i ett senare skede hade kanske bevisläget blivit bättre, men säkerheten har gått först, understryker han.

Det är ännu oklart vad misstanken specifikt rör. PET vill inte prata om något eventuellt mål för den planerade attacken, inte heller motiv.

– Jag kan inte gå närmare in på mål eller motiv, jag vill dock säga att vi självklart ska vara uppmärksamma på judiska lokaler, sade Flemming Drejer.

Koppling till gängmiljö

Det finns tydliga kopplingar till andra länder, framhöll han.

– Det finns misstänkta personer i utlandet, men jag kan inte gå in närmare på det.

Vad gäller kopplingar till den gängkriminella miljön nämner han särskilt Loyal to Familia, som är förbjudna att verka i Danmark.

Utöver PET deltog fem av Danmarks polisområden i aktionen, som inleddes tidigt på torsdagsmorgonen.

Bland annat ska en aktion ha genomförts i Odense under morgonen, uppger lokala medier.

– Extremt allvarligt, säger statsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar till händelseförloppet, och fortsätter:

– Det här visar vilken allvarlig situation Danmark befinner sig i.

Säpo kände till

I augusti uppmanade terrorrörelsen al-Qaida till angrepp i Danmark med hänvisning till den senaste tidens koranbränningar, uppger Danmarks Radio.

Terrorhotnivån i Danmark ligger i nuläget på nivå 4 av 5, precis som i Sverige.

Huruvida några svenskar gripits är oklart.

– Säpo kände till ärendet i Danmark men utöver att konstatera det så får vi hänvisa till den danska utredningen, sade presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg till TT under torsdagen.

Under kvällen skulle den judiska högtiden Hanukkah firas på Rådhusplatsen i Köpenhamn, men de planerna avblåstes på grund av säkerhetsläget och terrorhotet mot Danmark, skrev rabbinen Yitzi Loewenthal i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!