Inget åtal mot dansk spionchef

Ett av Danmarks mest uppmärksammade rättsfall läggs ner. Tidigare försvarsministern Claus Hjort Frederiksen och tidigare chefen för militära underrättelsetjänsten, Lars Findsen, slipper åtal för att ha läckt statshemligheter.

Lars Findsen har varit chef för Danmarks militära underrättelsetjänst. Arkivbild.

Lars Findsen har varit chef för Danmarks militära underrättelsetjänst. Arkivbild.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Danmark2023-11-01 18:48

– En lättnadens dag, säger Hjort Frederiksen.

Den danska åklagarmyndigheten går inte vidare med åtal mot Findsen, Hjort Frederiksen samt en tidigare anställd hos polisens underrättelsetjänst (PET). Anledningen är att danska högsta domstolen beslutat att åtalet inte ska hållas bakom lyckta dörrar.

"Forsvarets efterretningstjeneste (FE) anser att det med hänsyn till rikets säkerhet inte längre är tillförlitligt att släppa högt säkerhetsklassade uppgifter i samband med åtalen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Claus Hjort Frederiksen är lättad över beskedet.

– Jag har i två år levt med åtalet och ett möjligt straff på tolv år hängande över mig. Och det är något man tänker på. Det har tärt på mig.

Men alla är inte lika nöjda med beslutet.

Riksadvokat Jan Reckendorff säger att beslutet i realiteten innebär att det råder straffrihet för att läcka hemligstämplat material, och PET anser att det innebär att rättsfall där hemliga uppgifter förekommer inte kan genomföras på säkert sätt.

PET-chefen Finn Borch Andersen säger att det har skapat en ohållbar situation och att det kräver att lagen skrivs om.

Det resonemanget ger inte Claus Hjort Frederiksen mycket för. Han kallar Reckendorffs uttalande för "skitsnack" och säger att han nu ska fira onsdagens besked.

– I kväll ska jag åka hem till Lars Findsen, som bjuder på middag för mig och våra försvarsadvokater. Vi kommer nog att dela på en flaska rödvin och fira triumfen, säger han.

Danmarks tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Arkivbild.
Fakta: Detta har hänt

Den 8 december 2021 greps och anhölls fyra dåvarande och tidigare medarbetare vid den militära underrättelsetjänsten (FE) och polisens underrättelsetjänst (PET), anklagade för att ha läckt "högt klassificerade upplysningar".

Januari 2022 avslöjades det att det bland annat rörde sig om FE-chefen Lars Findsen och tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Exakt vad för hemliga uppgifter som de fyra misstänks ha avslöjat är okänt, men flera danska medier har skrivit om fall som är kopplade till de två underrättelsetjänsterna.

Findsen åtalades formellt i septmber i fjol för att ha läckt statshemligheter. Han ska ha läckt uppgifter till totalt sex personer, varav två journalister, under en period då han var tagen ur tjänst.

Hjort Frederiksen nekar till brott och kallade i fjol sitt eget fall "fullständigt vansinne". Han åtalades i februari i år för att ha vidarebefordrat konfidentiell information. Enligt åtalet har han avslöjat statshemligheter.

Källor: Ritzau och Politiken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!