Klubbat: Koranbränning förbjuds i Danmark

Det danska folketinget har antagit en lagändring som gör det förbjudet att offentligt bränna koranen och andra religiösa skrifter. Beslutet föregicks av mer än tre timmars debatt, där den svenska hållningen av flera lyftes som ett föredöme.

Den danska trepartiregeringen (Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne) lanserade i augusti sitt förslag att förbjuda det som kallas olämplig behandling av religiösa skrifter på offentliga platser. Arkivbild.

Den danska trepartiregeringen (Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne) lanserade i augusti sitt förslag att förbjuda det som kallas olämplig behandling av religiösa skrifter på offentliga platser. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Danmark2023-12-07 14:51

– Nu står det 1–0 till islamisterna, säger Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne.

Tillsammans med flera andra oppositionspolitiker anser hon att lagändringen innebär att Danmark agerar under hot från folk och länder som inte delar danska värderingar. Hon pekar på att Sverige inte ändrat lagen för att stoppa koranbränningar, trots att det kan försvåra ett svenskt inträde i Nato.

– Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto, säger Inger Støjberg.

– Tänk att svenskarna är mer principiella och handfasta än vad vi är!

Sverige lämnas ensamt

Den danska trepartiregeringen (Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne) lanserade i augusti sitt förslag att förbjuda det som kallas olämplig behandling av religiösa skrifter på offentliga platser. Bakgrunden var en lång rad koranbränningar i Danmark som förvärrat säkerhetsläget i landet.

– Frågan borde ha lösts med diplomati, anser Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti.

Steffen Larsen, Liberal Alliance, anser att det danska beslutet innebär att Sverige lämnas ensamt kvar. Även han lyfter den svenska hanteringen av koranbränningsfrågan som ett föredöme.

Svarar inte

Bland oppositionspartierna är det bara Radikale Venstre som röstar för regeringens proposition. Men varken detta partis företrädare eller regeringspartiernas politiker besvarar alla de invändningar som reses från oppositionen under debatten.

Ursprungligen omfattade förslaget även föremål som är symboliskt viktiga för de religiösa samfunden, till exempel krucifix, men regeringen har efter kritik snävat in förslaget till att enbart gälla religiösa skrifter som har väsentlig betydelse för registrerade och erkända trossamfund.

Ordningslagen utreds

I Sverige har regeringen tillsatt en utredning som ska se över om polisen ska kunna väga in hot mot rikets säkerhet under prövningen av en ansökan om allmän sammankomst, till exempel en koranbränning. Utredningen om en eventuell ändring av ordningslagen ska vara klar den 1 juli nästa år.

I vissa fall kan koranbränning i Sverige ses som hets mot folkgrupp, visar en dom från Linköpings tingsrätt i oktober. En 27–årig man dömdes till villkorlig dom efter att ha spridit en film där en koran bränns med bacon till tonerna av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd.

Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne.
Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!