Lynetteholmhalvön ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn och byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten. Men 17 organisationer med verksamhet i olika länder kring Östersjön befarar, enligt Danmarks Radio, att bygget i sin nuvarande form kommer att få stora konsekvenser för hela Östersjöns marina miljö.
Lynetteholm kan komma att fungera som "propp" i Öresund som blockerar vattenflödet till resten av Östersjön och bara en liten förändring av mängden inkommande livgivande saltvatten kan få stora konsekvenser för fiskar, djur, och växter, enligt organisationerna som nu vänt sig till EU. De vill därför att projektet pausas till dess att alla länder kring Östersjön rådfrågats om projektet.
Danska Trafikdepartementet skriver till Danmarks radio att transportministern Trine Bramsen (S) har beställt en ny rapport som tittar på blockeringseffekten av Lynetteholm och beräkningarna väntas vara klara för publicering senare i sommar.
Sedan tidigare har dumpningen av muddermassor i Öresund stoppats. Folketinget har beslutat att de delvis förorenade muddermassorna i stället ska byggas in i den första delen av halvön.