Lång och vinglig väg till bred dansk regering

Statsminister Mette Frederiksen har inlett sina sonderingar för att kunna bilda en ny dansk regering. S-ledaren hoppas på en bred överenskommelse över blockgränsen, men alla partier är inte med på det tåget.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen inför fredagens regeringssonderingar. Vägen till en ny regering är inte så spikrak som statsministern har hoppats.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen inför fredagens regeringssonderingar. Vägen till en ny regering är inte så spikrak som statsministern har hoppats.

Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/TT

Danmark2022-11-04 05:30

En efter en träffade representanter för samtliga partier Mette Frederiksen inne i representationsbostaden Marienborg.

De flesta ville inte säga offentligt vad som sagts bakom stängda dörrar. Den kanske viktigaste samtalspartnern, Moderaternes Lars Løkke Rasmussen, lämnade Marienborg efter samtalet med Frederiksen utan att svara på några frågor från de reportrar som väntade utanför.

Avståndet oändligt långt

Frederiksen har såväl inför som efter valet sagt att hon vill försöka att bilda en bred regering över blockgränsen. Men det mesta av det som sipprat ut från samtalen kommer främst från de partier som inte ser en regering över den politiska mitten som ett alternativ.

Enhedslisten, som var stödparti till förra mandatperiodens S-regering, ser gärna en röd regering, men en regering där Moderaterne ingår kommer inte att kunna förlita sig på stöd från Enhedslisten.

– Avståndet mellan Lars Løkke och Enhedslisten är oändligt långt, säger partiledaren Mai Villadsen enligt Ritzau och jämför styret av landet med att köra bil.

– Det skulle vara ett jättestort misstag att ge honom en hand på ratten och möjligheten att ställa sig på bromsen.

Alla dörrar öppna

Socialistisk folkeparti (SF), som också kommer från en position som stödparti, säger däremot inte rakt nej till en blocköverskridande regering.

– Jag går inte runt med en innerlig dröm om att få sitta i regering med något specifikt parti, och speciellt inte med Lars Løkke. Det som är SF:s fokus är en rödgrön regering med fokus på klimat och barnen, säger partiledaren Pia Olsen Dyhr enligt DR.

Men en rödgrön regering skulle behöva stöd av båda de grönländska representanterna och minst en av dem, Aaja Chemnitz från Inuit Ataqatigiit, har fått inviter från Lars Løkke Rasmussen och säger till DR att hon håller alla dörrar öppna.

– Det är inget jag döljer. Vi är Grönlands fria röst och det handlar om att sätta Grönlands intressen i första rummet. Så låt oss se hur det går de närmaste dagarna.

Venstre skeptiskt

Venstre, som blev näst största parti i tisdagens val, var första samtalspart. Partiets Jakob Ellemann-Jensen säger att han vill testa om det finns "vilja och realism" bakom Frederiksens uttalade önskan om att bilda en bred regering.

Under valkampanjen avvisade Ellemann-Jensen kategoriskt att Venstre skulle komma att ingå i en regering tillsammans med Socialdemokratiet, mycket på grund av att han saknar tillit till Frederiksen. Det budskapet upprepade han nu.

– Jag har svårt att se att Venstre ska ställa sig bakom Mette Frederiksen som statsminister, sade han efter sitt möte.

Fakta: Folketingsvalet

(Valresultat 2019 inom parentes)

Röda blocket:

Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).

Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).

Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).

Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).

Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).

Blåa blocket:

Venstre – 13,3 procent/23 mandat (23,4/43).

Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).

Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).

Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).

Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).

Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)

Har ej valt blocksida:

Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)

Kom inte över tvåprocentspärren:

Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)

Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).

Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, och på Grönland tillföll båda mandaten det röda blocket.

Källa: Danmarks radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!