När valrörelsen inleddes såg det inte muntert ut för Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen. Moderaterne, som han bildade så sent som förra året efter att ha lämnat liberala Venstre 2019, hade så svagt stöd i opinionen att det var oklart om partiet skulle ta sig in i folketinget.
Men efter en explosionsartad uppgång ser Moderaterne nu ut att bli Danmarks tredje största parti och eventuellt tungan på vågen mellan det röda och det blåa blocket.
– Det viktigaste för oss är att komma in i folketinget på ett sätt som gör att vi kan bryta blockpolitiken. Det är en fråga om var mandaten är snarare än om hur många de är, säger Lars Løkke Rasmussen till TT.
Han är på synbart gott humör efter en valdebatt i festsalen på Köpenhamns universitet. Åtta politiker har stått på scenen, men ordet har gång på gång gått till honom – inte utan vass udd och anspelningar på hans tidigare roll som statsminister för ett annat parti.
Dejligt med fokus
Socialdemokraten Ida Auken anklagar honom för att ha bytt fot i många frågor. Hon uppmanar honom att ta ansvar för de beslut han fattat tidigare.
– Du stod för blockpolitik – nu är du emot blockpolitik. Du stod för symbolpolitik – nu är du emot symbolpolitik. Du stod för utflyttningspolitik – nu är du emot.
Lars Løkke Rasmussen, som av politiska analytiker klassas som en strategisk mästare, är bara nöjd efteråt. Men han vill inte se det som att fokus skulle ligga på honom som person.
– Nej, men på mitt parti – och det tycker jag är dejligt.
Han anser att övriga partier tidigare har försökt ignorera hans nya partiprojekt. Men nu märker han stort engagemang, nyfikenhet och intresse. Och att byta ståndpunkt är en nödvändighet, om den skandinaviska välfärdsmodellen ska överleva, förklarar han.
– Danmark, Norge och Sverige har en unik modell, men det är en modell som är extremt utmanad av demografin, av tendenserna mot deglobalisering och av att Europa har förlorat forskningskapplöpningen mot Asien och USA.
– Vi måste hela tiden förändra för att kunna bevara – och det gäller alla sektorer.
Räv eller jättebamse?
Alla danskar tycks ha en åsikt om Lars Løkke Rasmussen, som måste sägas ha ett super-cv som politiker: Han har varit statsminister, finansminister, hälso- och inrikesminister. Samtidigt har han en massa affärer i bagaget, påpekar flera vi pratar med i höstdiset utanför universitetshuset.
August Holmberg, som studerar teater och performance, är för ung för att minnas alla Løkke-affärerna, säger han.
– Men när folk kallar honom en "räv" så kan jag förstå det, när jag läser om hur han har använt skattebetalarnas pengar och så vidare. Det gör att man undrar om man verkligen kan lita på honom.
Men samtidigt tycker han att det märks i de politiska debatterna att Løkke har bred erfarenhet och kan det politiska spelet.
– Han har gjort det bra, men han har också många affärer i bagaget. Hade det varit nu, så hade han inte sluppit lika lätt undan, säger Hanne Hedemann, som sitter på en bänk utanför universitetshuset tillsammans med sin mamma som precis har förtidsröstat.
Hon tror att Løkkes framgångar i opinionen ytterst handlar om att människor söker trygghet i en otrygg tid.
– Han har en image av att vara så hygglig, han är som en "jättebamse-Lars".
"Han är slug"
Men mamma Karin von Schantz har definitivt inte lagt sin röst på Moderaterne, säger hon med ett skratt.
– Jag kan inte med honom. Han är slug.
Johanne Olsen, som tittar på debatten tillsammans med tre kompisar som liksom hon studerar statskunskap, är ännu hårdare i sitt omdöme om Lars Løkke Rasmussen:
– Jag tycker att han har blivit lite som en karikatyr, lite komisk, säger hon.
– Jag håller med, säger kursaren Asmus Vilster och fortsätter:
– Han försöker representera någonting nytt i politiken genom att göra det på ett annat sätt. Men jag kan känna en viss skepsis och undra om han inte bara kommer att göra om allt på samma sätt som han gjorde det förra gången.