Inför bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm har delvis förorenade muddermassor grävts upp från havsbotten utanför Köpenhamn och dumpats på två ställen i Kögebukten, inte så långt från den svenska gränsen.
Sverige har kritiserat förfarandet och en knapp månad innan folketinget den 4 juni 2021 skulle rösta om bygget skickade den dåvarande svenske miljöministern Per Bolund (MP) ett brev till sin danska ministerkollega Lea Wermelin (S).
Knäpp på näsan
Bolund hävdade att dumpningen strider mot internationella konventioner och att den riskerar att skada miljön, men brevet nådde aldrig folketingspolitikerna inför omröstningen.
– Det är inte min uppfattning att man medvetet lät bli att skicka brevet till folketinget, sade miljöminister Wermelin nyligen och kallade hanteringen för "beklaglig".
Nu får Wermelin och nuvarande transportministern Trine Bramsen (S) en "politisk näsknäpp" (på danska: "politisk næse") för sin hantering av brevet. Det är en form av offentlig tillrättavisning som folketinget kan utdela till ministrar.
Försenas med ett år?
Samtidigt rapporterar den danska tidningen BT att transportministern Bramsen har presenterat en alternativ lösning för hanteringen av muddermassorna. I stället för dumpning i havet ska de deponeras på själva Lynetteholm, men om så blir fallet kommer projektet att försenas med ett år.
Den ursprungliga planen är att den konstgjorda halvön kan börja bebyggas med hus 2035 och runt 2070 beräknas den nya stadsdelen stå helt färdig.