Nu ställs exministern inför riksrätt

För sjätte gången i historien väntar riksrätt i Danmark. I dag inleds rättegången mot den tidigare migrationsministern Inger Støjberg, som är anklagad för att ha gett en lagvidrig instruktion 2016.

Den tidigare danska migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) ställs inför riksrätt. I dag inleds rättegången. Arkivbild.

Den tidigare danska migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) ställs inför riksrätt. I dag inleds rättegången. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark2021-09-02 05:30

Fallet handlar om instruktionen att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.

En drygt 750 sidor lång rapport från en stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Dom före jul

Ansvaret har fallit på den dåvarande migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) och i början av februari i år reste folketinget riksrättsåtal mot henne. Totalt är 38 förhandlingsdagar inplanerade och riksrättens dom väntas före jul. Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse.

Instruktionen gick ut i ett pressmeddelande från hennes departement. Rapporten visar att Støjberg ska ha blivit varnad för att den var lagvidrig, men granskningen har inte kunnat slå fast att hon gav någon direkt instruktion till tjänstemän på departementet om att de skulle bryta mot lagen.

Totalt blev 23 par åtskilda och i de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder, men det fanns enstaka fall där det var en större åldersskillnad. Den största åldersskillnaden var 16 år. Av de 46 personerna var den yngsta flickan 15 år medan den äldste mannen var 32 år, har den danska nyhetsbyrån Ritzau tidigare rapporterat.

Sjätte riksrätten

Det är sjätte gången i historien och den första gången sedan 1993 som en dansk minister ställs inför riksrätt. Då åtalades den tidigare justitieministern Erik Ninn-Hansen (De Konservative) och två år senare dömdes han till fyra månaders villkorligt fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåterföreningarna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.

De övriga fyra riksrättsåtalen restes under åren 1856–1910.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!