Undervarianten till coronavirusets deltavariant går under namnet AY.4.2.
I slutet av september stod undervarianten för 6 procent av alla nya fall i Storbritannien. Sedan dess beräknas spridningen ha ökat.
Enligt Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S) står AY.4.2 nu för 10 procent av alla bekräftade smittofall i Storbritannien, som först noterade varianten i juli.
I Danmark har cirka tio fall i veckan upptäckts, sedan det första fallet rapporterades den 4 augusti.
"Följer noga"
Magnus Heunicke skriver på Twitter att det inte finns anledning till oro.
"Det ökar inte, så just nu är vi inte oroade, men vi följer det noga, både vad gäller spridning och egenskaper", skriver han.
Det finns belägg som talar för att undervarianten sprids något lättare än den ursprungliga deltavarianten, som visat sig vara mer smittsam än de ursprungliga varianterna av det nya coronaviruset.
Francois Balloux, chef vid University College Londons institut för genetik säger till BBC att AY.4.2 sannolikt är cirka tio procent mer smittsam än den ursprungliga deltavarianten.
– Det är ingenting jämfört med vad vi såg med Alpha och Delta, som var ungefär 50 eller 60 procent mer smittsamma, säger han.
Handfull svenska fall
Undervarianten har inte blivit betecknad som en "variant of concern", variant av särskild betydelse. Därför har den inte heller fått namn efter det grekiska alfabetet.
Det finns ingenting som talar för att AY.4.2 orsakar värre sjukdomsförlopp, eller högre risk för dödlighet för den smittade.
Under fredagen ska samtliga partier i Danmarks riksdag samlas för en "grundlig genomgång" av coronavirusets utveckling.
Enligt DN hade sammanlagt sex fall AY.4.2 upptäckts i Sverige i början av veckan.
– Det är bra att vi är medvetna, utmärkt att vi har resurser och infrastruktur för att bevaka allt som är lite tvivelaktigt, säger Francois Balloux till BBC.