Det nya paketet innehåller bland annat förslag om att göra det straffbart att blanda in barn och unga i kriminalitet genom att till exempel ge råd, uppmaningar eller tillhandahålla redskap.
Ett annat förslag är att kommunerna ska erbjuda särskilda jobb till 13-17-åringar som är motiverade att sluta begå brott så att de kan tjäna fickpengar.
Regeringen vill även höja påföljderna för flera brott.
– Det finns ett generellt behov av att skärpa straffen när det gäller den personfarliga brottsligheten. Danmark är i behov av en straffreform, säger statsminister Mette Frederiksen (S) på en pressträff.
Justitieminister Mattias Tesfaye konstaterar att tålamodet med de gängkriminella är slut.
– Det är inte samhällets fel att de har valt våld och gäng, säger han.
Reseförbud föreslås införas
I paketet, som innehåller 30 förslag, finns även en punkt om reseförbud för personer som är dömda för grova narkotikabrott eller för gängrelaterad brottslighet. En person som tidigare exempelvis smugglat narkotika från Marocko till Danmark via Spanien ska inte längre tillåtas resa till just Spanien.
Danmark har tidigare klubbat tre liknande gängpaket, ett 2009, ett 2014 och ett 2017. Bland annat innebär lagarna möjlighet att utdöma dubbel strafflängd om ett brott kan kopplas till en gängkonflikt, ökade möjligheter att utvisa kriminella och riktade straffskärpningar mot skjutningar på allmänna platser.
Gängkriminella kan också få vistelseförbud i flera år i det område de är aktiva i, och dömas till fängelse i upp till två år om de bryter mot förbudet.
Regeringen har kallat övriga partier till förhandlingar om det nya åtgärdspaketet i mitten av september.
Skeptisk till straffskärpningar
David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet, är inte säker på att det nya paketet är den rätta vägen att gå. Han är särskilt skeptisk till straffskärpningar och pekar på en tidigare rapport från justitiedepartementet i Köpenhamn.
– Departementets egna forskningsavdelning bedömde att skärpta straff som verktyg inte är särskilt förebyggande och att de inte heller skapar trygghet, säger han till Ritzau.
Antalet gängkriminella i Danmark är relativt lågt i förhållande till Sverige och andra jämförbara länder.