Nya regler för unga danskars drickande

För mycket fylla och för många prillor. Unga danskars vanor är skadligt och nu inför regeringen rad nya regler för att få ner supandet. Dessutom vill man begränsa de yngres tillgång till nikotin.

Öl går bra, men unga danskar får inte längre köpa något mer alkoholstarkt. Arkivbild.

Öl går bra, men unga danskar får inte längre köpa något mer alkoholstarkt. Arkivbild.

Foto: John Alexander Sahli/TT

Danmark2023-11-14 18:15

Danska ungdomar dricker mest i Europa, men nu ska det ska bli slut på deras köp av vin och alkoholshots.

– Vi kan konstatera att barn och unga börjar dricka alltför tidigt , och de dricker för mycket, säger hälsominister Sophie Løhde (Venstre) på en presskonferens.

Därför ska gränsen för vad en 16-åring får köpa sänkas från 16,5 till 6 procents alkoholvolym. De får alltså fortsatt köpa öl och alkoläsk, däremot inte längre nikotin.

Priset för en dosa snus höjs kraftigt och tobak och andra nikotinprodukter får inte längre säljas till minderåriga.

Bred uppgörelse

Bakom förslaget står en bred majoritet i folketinget, som satsar en halv miljard danska kronor på information och ett 30-tal insatser mot ungas drickande. Satsningen ska primärt bekostas av de ökade intäkterna de högre nikotinpriserna för med sig till statskassan.

Bara tre partier ställer utanför uppgörelsen.

– Det här går mot all evidens, mot andra länders erfarenheter och alla hälsoexperters och Sundhedsstyrelsens råd, jag kan inte ställa mig bakom den här planen, säger Radikale venstres Stinus Lindgreen till DR.

Sundhedsstyrelsen gick i fjol ut med rådet att ingen under 18 år borde dricka alkohol, bland annat på grund av en undersökning som visade att nära 60 procent av danska 15–16-åringar hade druckit sig fulla den senaste månaden, att jämföra med 20 procent i Sverige.

– Vi ska lyssna på Sundhedsstyrelsens råd, men vi måste samtidigt komma ihåg hur det är att vara ung i Danmark. Att ändra på en kultur bland unga löser man inte genom att slå ett förbudet i huvudet på dem, säger Sophie Løhde.

"Superskrämmande"

Hon och de andra politikerna är också oroade över den allt större utbredningen av snus i landet. Mer än var tredje dansk mellan 15 och 29 uppger att de dagligen stoppar in en prilla.

– Det är superskrämmande hur unga människor i allt högre grad använder alkohol och nikotinprodukter, säger Monika Rubin (Moderaterne) på en presskonferens.

Priset på snus höjs därför med 12 danska kronor till runt 60 kronor för en dosa, och de under 18 år ska inte få köpa produkten – som heller inte längre får smaksättas med annat än mentol.

Också de affärer som säljer alkohol och nikotin får hårdare regler om produktplacering och tillstånd, och de riskerar hårda straff om de bryter mot lagarna – en skarp förändring, enligt Løhde.

– Ingen butik har någonsin blivit av med tillståndet att sälja alkohol i Danmark. Det speglar över huvud taget inte verkligheten, säger hon till Politiken.

Danmarks hälsominister Sophie Løhde (V) på en presskonferens på tisdagen.
Danmarks hälsominister Sophie Løhde (V) på en presskonferens på tisdagen.
Fakta: De nya alkohol- och nikotinlagarna

Några av de nya lagarna:

+ 16- och 17-åringar ska inte längre få köpa alkohol med högre alkoholvolym än 6 procent. I dag är gränsen 16,5 procent.

+ 16- och 17-åringar ska inte få köpa någon alkohol efter klockan 22 i så kallade "nattlivszoner", varken i affärer eller på uteställen.

+ Det blir olagligt att köpa ut alkohol och nikotinprodukter till minderåriga.

+ Det ska bli förbjudet att sälja tobak och nikotin till personer under 18 år. I dag är det bara förbjudet för unga att köpa tobak.

+ Priserna på snus höjs med runt 12 danska kronor per dosa, för att priser ska lika på samma nivå som cigaretter.

+ På de platser som har rökförbud blir det också förbjudet att röka e-cigaretter.

+ Böterna för affärer som bryter mot lagarna höjs till 50 000 danska kronor. Vid tredje brottet förlorar de rätten att sälja produkterna.

Källa: DR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!