Med Morten Messerschmidt som ny partiledare för Dansk Folkeparti är det den nya generationen som för första gången leder det invandringskritiska partiet. De tidigare partiledarna Pia Kjærsgaard och Kristian Thulesen Dahl var båda med och bildade partiet 1995.
Den nu 41-årige Messerschmidt sågs tidigt som en påläggskalv inom partiet. Han blev invald i folketinget som 25-åring, men tog 2009 plats i Europaparlamentet i stället och blev fem år senare omvald. Båda gångerna slog han det danska EU-rekordet vad gäller personliga röster.
Radioprogram om klassisk musik
Frontfiguren Kjærsgaard och andra DF-politiker brukar under valkampanjer försöka locka väljare genom att servera korv från pølsevagnar, men den juristutbildade Morten Messerschmidt beskrivs som en ostron- och operaälskare. Han är till och med värd för ett program om klassisk musik på en dansk radiokanal.
Hans politiska karriär har kantats av en del skandaler. Under sin tid i ungdomsförbundet blev han som 21-åring dömd till 14 dagars villkorlig fängelse för att ha brutit mot den så kallade rasismparagrafen. Detta efter att ha tryckt upp annonser med bilder på huvklädda män med en koran i handen och en text som påstod att "ett multietniskt samhälle" leder till "massvåldtäkter" och "kvinnoförtryck".
"Hyllar Hitler på Tivoli"
Några år senare hamnade Messerschmidt på kvällstidningen BT:s förstasida med rubriken "Hyllar Hitler på Tivoli". Tidningen påstod att DF-politikern gjort nazihälsningar, sjungit nazisånger och hyllat Adolf Hitler under en alkoholstinn aprildag 2007 på nöjesparken mitt i Köpenhamn.
Uppbackad av partiet drog politikern tidningen inför rätta. Två år senare dömdes en tidigare chefredaktör och en journalist till dagsböter för publicitetsskada och Messerschmidt blev rentvådd.
Nu går 41-åringen ytterligare en kamp i rätten. Förra sommaren dömdes han till sex månaders villkorligt fängelse för svindleri av EU-medel och förfalskning av dokument under sin tid som parlamentariker. Domen revs dock nyligen upp sedan domaren i fallet bedömts vara jävig och rättegången måste tas om i tingsrätten.