Protest i Christiania mot "gängens tyranni"

Boende på Christiania i Köpenhamn har hållit delar av stadsdelen avspärrad med containrar i vad de själva beskriver som "ett hopp om att befria platsen från de kriminella gängens tyranni".

Så här såg det ut vid Pusher Street på Christiania på tisdagsmorgonen.

Så här såg det ut vid Pusher Street på Christiania på tisdagsmorgonen.

Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau/TT

Danmark2023-08-08 21:05

Avspärrningen gjordes kring Pusher Street, gatan som är känd för sin öppna droghandel.

En grupp boende använde både betongklumpar och containrar i sin aktion natten till tisdag. Hindren togs senare bort av personer "klädda i huvor" enligt danska medier, och på tisdagsförmiddagen var haschhandeln på Pusher Street i gång igen.

Några timmar senare var poliser på plats och röjde undan haschbodarna, skriver tidningen BT.

"Kära polis"

Kriminella gäng har på senare tid uppträtt alltmer hårdfört på området enligt polisen och polisinsatserna mot dem kräver stora resurser.

I ett pressmeddelande ger Christianiabor uttryck för maktlöshet och skriver: "Kära politiker. Kära polis. Varför stänger ni inte bara Pusher Street? Är det för att ni inte vill? Eller är det för att ni inte kan?"

De understryker att containeraktionen inte riktas mot människor som använder cannabis. Men de uppmanar cannabisbrukare att vända sig någon annanstans för sina inköp.

Stängning inte på gång

Tidigare i sommar hölls ett möte om Pusher Street, där bland andra justitieminister Peter Hummelgaard (S) och flera myndigheter deltog tillsammans med Fonden Fristaden Christiania som äger marken.

Justitieministern sade efter mötet att grunden lagts för fortsatt arbete med frågan. Men han ansåg inte vid den tidpunkten att diskussionerna skulle kunna leda fram till en stängning av den omtalade gatan.

Fakta: Christianias historia

I slutet av 1960-talet började den danska försvarsmakten att utrymma det som kallades Bådsmandsstræde kaserne i Christianshavn i Köpenhamn.

Husockupanter med drömmar om att bygga ett alternativt samhälle flyttade in och den 26 september 1971 utropades "fristaden Christiania".

1989 stiftades en särskild lag för Christiania av folketinget. De som bodde där fick kollektiv brukarrätt och rätt till viss självförvaltning. Avtalet sades 2004 upp till den 1 januari 2006.

2005–2007 förhandlade Christiania och staten om områdets framtid men nådde inte någon uppgörelse.

Högsta domstolen slog 2011 fast att staten äger och har oinskränkt makt över området.

Sedan 2012 ägs marken av Fonden Fristaden Christiania, som köpte loss den för 76,2 miljoner danska kronor. Invånarna betalar hyra för sitt boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!