– Det är ju inte så mycket restriktioner kvar. Det blir ingen stor skillnad för mig, säger Oliver Topp, som tar en arbetslunch med en kollega och en före detta medarbetare i Kødbyen i Köpenhamn.
Men visst är det skönt att de sista delarna av ett tidigare riktigt invecklat regelverk avvecklas. Och nu har ju alla i riskgrupperna haft gott om tid på sig att vaccinera sig, resonerar han.
– Det var inte oväntat. Det var helt rätt tidpunkt att göra det på, konstaterar Chris Jensen.
TT: Men är det inte skönt att slippa visa coronapass?
– Det är en jättesmidig app. Det har inte varit någon stor grej, den har varit lätt att ha att göra med, säger Alessandro Karlsfred, som också bor i Köpenhamn, men kommer från Sverige.
Testandet – ett framgångsrecept
Som ende svensk i sällskapet är han aningen mer kritisk till hur pandemin har tacklats i Danmark. Det som har varit ett framgångsrecept har varit det flitiga testandet, att man faktiskt säkert har vetat vem som har varit smittad och inte. Men vissa saker ifrågasätter han, som till exempel att han som 35-åring fått vänta längre på att bli vaccinerad än de allra yngsta.
– Jag tycker också på något plan att staten har lagt sig i lite väl mycket, säger Alessandro Karlsfred.
Ännu mer kritiska är Thomas Askov och Nina Fay. De driver ett litet företag i restaurangbranschen och drabbades stenhårt när allting låg nere under fem månader. De levererar produkter som svamp och bär till restauranger och plötsligt var hela marknaden död. Någon kompensation från staten fick de inte, eftersom deras företag var alltför nystartat.
– Det var mycket hårt, det var alltför hysteriskt, säger Nina Fay.
Sambon Thomas Askov gör ungefär samma sammanfattning av den danska linjen:
– Jag tycker att mycket har varit hysteriskt, det har varit för mycket.
Avstår vaccination
Självklart välkomnar de nu att restriktionerna ska bort, men båda är fortfarande ovaccinerade. Thomas Askov har redan haft covid-19, så han har antikroppar. Nina Fay klarade sig undan att bli smittad trots att hon befann sig under samma tak. Dessutom är hon inte i riskgrupp och träffar så lite folk, eftersom hon jobbar från ett hemmakontor, resonerar hon.
TT: Men Danmark har ju lyckats väldigt bra med vaccinationerna. Varför det?
– Vi människor är som flockdjur. När alla säger "gå hit", så gör de det, säger Thomas Askov.
– Danskarna älskar att lyda. Säger vår statsminister att de ska göra på ett visst sätt så gör de det, säger Nina Fay.