Risk för långa förhandlingar i Danmark

En "förpestad" relation till stödpartiet Radikale Venstre tvingade statsminister Mette Frederiksen (S) att öppna för en regering över blockgränsen, enligt en politisk kommentator. Efter valet kan långdragna regeringsförhandlingar vänta.
–Nästan lika långdragna som i Sverige, säger statsvetarprofessorn Rune Stubager.

Søren Pape Poulsen, partiledare för Konservative Folkparti, är en av tre statsministerkandidater jämte sittande Mette Frederiksen (S) och Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Søren Pape Poulsen, partiledare för Konservative Folkparti, är en av tre statsministerkandidater jämte sittande Mette Frederiksen (S) och Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Danmark2022-10-05 19:20

När statsministern Mette Frederiksen (S) utlyste folketingsvalet till den 1 november öppnade hon för en bred regering över blockgränserna.

Stora borgerliga partier som Venstre och Konservative Folkparti nobbade dock snabbt den utsträckta handen och frågan är hur regeringsunderlaget kommer att se ut efter valnatten.

– Det är svårt att se några regeringskonstellationer över huvud taget med de besked som har kommit, säger Erik Holsten, politisk kommentator på den danska nättidningen Altinget, till nyhetsbyrån Ritzau.

Tungan på vågen?

För samtidigt är relationen till det nuvarande stödpartiet Radikale Venstre "förpestad", säger Holstein. Det beror dels på stödpartiets ultimatum att Frederiksen skulle utlysa val denna vecka och dels på oenighet kring S-regeringens planer på att flytta danska asylsökande till afrikanska Rwanda.

Opinionsmätningar visar på dött lopp mellan det röda och blå blocket, även om en mätning visar på ett mandats övervikt för den röda sidan.

Då är inte nybildade Moderaternes eventuella mandat inräknat och om partiet tar sig in i folketinget kan partiledaren Lars Løkke Rasmussen, tidigare statsminister och partiledare för Venstre, bli tungan på vågen.

– Om det slutar med att han blir kungamakare räknar jag med att vi får ganska långdragna regeringsförhandlingar. Nästan lika långdragna som i Sverige, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet, till TT.

Tidigt under pandemin sågs Mette Frederiksen som en landsmoder och Socialdemokraterna lyfte starkt i opinionen, men nu ligger S runt sitt valresultat från 2019 (25,9 procent).

Med tanke på det nuvarande omvärldsläget med krig i Europa, stigande inflation och höga energipriser är det inte långsökt att partiet i valkampanjen kommer att anspela på att Frederiksen är det trygga valet som en form av landsmoder.

– Det kommer ju S i alla fall att försöka med. Det är en möjlighet som finns här och nu, säger Rune Stubager.

En önskemotståndare för S

Samtidigt är den borgerliga sidan splittrat. Både Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen och Konservative Folkpartis partiledare Søren Pape Poulsen har sagt att de är statsministerkandidater.

– För socialdemokraterna är Pape Poulsen önskemotståndaren. Hans ekonomiska linje är mer högerorienterad än Venstres, säger Rune Stubager.

Pape Poulsen omgärdas dock av personliga kontroverser kopplade till sin tidigare make. Ex-maken har bland annat ljugit om att Dominikanska republikens tidigare president Danilo Medina är hans farbror. Något som Pape Poulsen fört vidare som en sanning vid flera tillfällen.

– Socialdemokraterna har gått hårt åt honom för att släcka hans trovärdighet. Problemet för S är att om de går för hårt framåt kan Ellemann-Jensen framstå som det givna valet, säger Rune Stubager.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!