Sista pandemireglerna borta – efter 548 dagar

Äntligen fredag – har danskarna ovanligt god anledning att utbrista. Efter 548 dygn klassas covid-19 inte längre som "samhällskritisk sjukdom". Därmed är nu de sista allmänna pandemirestriktionerna borta i Danmark.

Publik på "Tilbage Til Live", en endagsfestival för att fira att man kan samlas för större evenemang igen. Festivalen hölls på Refshaleøen i Köpenhamn den gångna helgen.

Publik på "Tilbage Til Live", en endagsfestival för att fira att man kan samlas för större evenemang igen. Festivalen hölls på Refshaleøen i Köpenhamn den gångna helgen.

Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix/TT

Danmark2021-09-10 07:19

Bland de regler som försvann vid midnatt till fredagen finns kravet på coronapass för att komma in på nattklubbar, konserter och större utomhusarrangemang. Samma krav på restauranger med flera ställen har tagits bort tidigare.

Det var i slutet av augusti som Danmarks socialdemokratiska regering beslutade att sjukdomens status kunde skruvas ned från "samhällskritisk" till "allmänfarlig". Det sistnämnda innebär att fortfarande kan finnas kvar en del riktade åtgärder vad gäller exempelvis smittspårning.

I mars

Vid landets gränser fortsätter också Danmark med regler kopplade till EU:s covidpass. I det systemet klassar danskarna för tillfället Sverige som "gult", vilket innebär att resenärer – förutom att visa upp covidpass – måste virustesta sig om de stannar längre än ett dygn i Danmark.

Lättnaderna kommer 548 dagar efter det att statsminister Mette Frederiksen i mars förra året tillkännagav att landet måste stängas ned på grund av den då galopperande pandemin.

Danska politiker och experter förklarar det nu gynnsamma läget bland annat med att landet har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen. Men det går inte att helt andas ut.

– Om man ser tillbaka på det senaste ett och halva året, och hur många gånger sjukdomen muterat, så kan jag inte ge några garantier, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) enligt danska TV2.

– Jag kan bara säga att när vi jämför med andra länder så är vi några av dem som står allra starkast.

Tre gånger

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet i Köpenhamn, påminner också om osäkerheten – både vad gäller själva viruset och de vaccin som tagits fram rekordfort och till största delen fortfarande bara är nödgodkända.

– Detta virus har förändrat sig markant tre gånger bara det senaste halvåret. Och vi använder vaccin som ingen kunnat studera långtidseffekterna av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!