"Det råder ingen tvekan om att den senaste tidens koranbränningar i Danmark har resulterat i avsevärd negativ uppmärksamhet från bland annat militanta islamister, vilket har betydelse för utvecklingen av hotbilden", skriver underrättelsetjänsten PET till nyhetsbyrån Ritzau.
Terrorhotnivån ligger dock än så länge kvar på nivå fyra av fem. Det innebär att hotet bedöms vara "allvarligt", medan nivå fem innebär ett "mycket allvarligt hot".
PET bedömer dock att de senaste koranbränningarna har "intensifierat terrorhotet" inom nivå fyra. Och regeringen ser allvarligt på den skärpta hotbilden.
– Det är en av anledningarna till att vi som ansvarig regering säger att vi inte bara kan stå och titta på, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till DR.
Politisk debatt
Koranbränningarna i Danmark har lett till livlig politisk debatt bland riksdagspartierna. Inte minst sedan regeringen aviserat att den vill hitta ett "juridiskt verktyg" som kan förhindra nya bränningar framför ambassader i landet.
Oppositionens kritik mot förslaget har hårdnat sedan den islamiska samarbetsorganisationen OIC:s fördömde Sverige och Danmark i måndags.
OIC uppmanade de 57 medlemsländerna till åtgärder som inkluderar "nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra (åtgärder) för att uttrycka avståndstagandet av upprepade smädelser mot den heliga Koranen och islamska symboler".
Oppositionell kritik
Liberal Alliances talesperson i utrikesfrågor, Henrik Dahl, är kritisk till regeringens försök att hitta ett rättsligt verktyg för att stoppa koranbränningarna. Han anser att det begränsar yttrandefriheten.
– Det här understryker allvaret i att en sammanslutning av diktaturer kommer att diktera hur vi formulerar våra lagar här i Danmark, säger han till DR.
Även Karsten Hønge, talesperson i utrikesfrågor i Socialistisk Folkeparti, är kritisk till regeringens besked i ljuset av OIC:s uppmaning att vidta åtgärder mot Danmark och Sverige.
– Om diktaturstater runt om i världen ska diktera lagarna i Danmark kommer det här eländet aldrig att få ett slut, säger han till DR.
Folketinget höll ett extrainsatt möte kring koranbränningarna i måndags morse, det utmynnade dock inte i något konkret förslag.