Soldater hjälper till att testa och vaccinera

Soldater och räddningspersonal ska hjälpa till att coronatesta och vaccinera i Region Midtjylland i Danmark. 36 medarbetare från danska försvaret och myndigheten Beredskabsstyrelsen har snabbutbildats i helgen.

Provtagning för covid-19. Arkivbild.

Provtagning för covid-19. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark2021-12-06 11:02

Snabbutbildningen har i första hand gällt testning av corona, då soldater och räddningspersonal nu byter ut uniformen mot munskydd och tops som främsta vapen.

– Först och främst är det redan vårdutbildad personal samt personal som går en vårdutbildning som sköter vaccinationerna, säger Anders Kühnau (S), ordförande i regionrådet.

De 36 personerna sätts in som en extraresurs under december.

Också Region Sjælland och Region Syddanmark får assistans från värnpliktiga vid testmottagningarna. Regionerna har själva bett om hjälp på grund av ett ökat tryck med anledning av den ökade smittspridningen och införandet av coronapass.

Miljard till vården

Samtidigt har regeringen och flera andra partier kommit överens om ett stödpaket på en miljard danska kronor till sjukvården under vintermånaderna.

– Våra sjukhus ha en helt extraordinär situation, och kommer under vintern att vara under markant press, bland annat på grund av covid-19, sade finansminister Nicolai Wammen (S).

Utöver uppskjutna operationer, trötta sjuksköterskor och över 400 covidpatienter de senaste veckorna kan omikronvarianten av viruset komma att belasta vården ytterligare.

"Den perfekta stormen"

– De veckor och månader vi har framför oss kan visa sig bli den perfekta stormen, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Sjukvårdsregionerna ska förhandla med fackförbunden om hur pengarna ska fördelas. Syftet är att använda dem för att stärka verksamheten vid sjukhusen och behålla personalen.

Det handlar inte om att ge permanenta löneökningar till några grupper, enligt danska finansdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!