– Man får självklart inte ljuga i ett pressmeddelande, men man ska heller inte säga allt. Det är ju inte ett juridiskt dokument, säger Støjberg när åklagaren ställer frågor om plikten som minister att hålla sig till sanningen i pressmeddelanden.
Den 10 februari 2016 skrev Inger Støjberg i ett pressmeddelande att hon bett Utlänningsstyrelsen, som hanterar asylärenden i Danmark, att omedelbart se till att minderåriga inom det danska asylsystemet inte skulle kunna bo ihop med en vuxen make eller partner.
I pressmeddelandet framgick det inte att undantag kunde göras, trots att det måste göras en individuell prövning i varje fall.
En stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen därmed saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
"En chock"
Upprinnelsen till instruktionen var en artikel i den danska tidningen Berlingske, som rapporterade om barnäktenskap bland asylsökande i Danmark.
Inger Støjberg säger att det var då hon förstod att det fanns "barnbrudar" inom det danska asylsystemet.
– Det kom som en chock, säger hon.
Samma dag som artikeln publicerades i Berlingske, den 25 januari, skrev hon på sin Facebooksida:
"Det är fullständigt oacceptabelt att barnbrudar bor med sina vuxna makar på danska asylcenter. Det måste stoppas omedelbart och det ska jag omgående meddela Utlänningsstyrelsen".
Nekar till brott
I riksrätten nekar hon nu till att ha gjort något olagligt och att hon skulle ha agerat i strid med internationella konventioner. Hon framhåller att den regering hon ingick i sagt att man skulle leva upp till konventionerna, men medger att det ofta diskuterades var gränsen gick.
Hon säger också att hon vid flera tillfällen tänkte att konventionerna inte var hennes "kopp te".
– Men därifrån till att bryta mot dem var det mycket, mycket långt, säger Inger Støjberg.
Riksrätten är inne på sin femte förhandlingsdag och två och en halv dag har avsatts för att förhöra huvudpersonen Inger Støjberg, som i februari i år lämnade Venstre för att bli politisk vilde i folketinget.
Hon har tidigare sagt att hon förväntar sig en friande dom och hon har under hela processen fokuserat på själva sakfrågan snarare än om hon gjort något lagvidrigt.
Skydda flickor
Sakfrågan handlar om att skydda minderåriga flickor och därför vill hon kalla islamkritikern Ayaan Hirsi Ali som vittne i den pågående rättegången.
– Ayaan Hirsi Ali är en av de människor som enligt mig kan förklara problematiken om socialt tvång, kulturell kontroll och tvångsäktenskap och liknande, sade Støjberg.
Den kontroversiella Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia, men kom till Nederländerna som flykting från ett tvångsäktenskap 1992. Hon har senare blivit parlamentsledamot i Nederländerna och har brutit helt med islam. Hirsi Ali har sedan dess arbetat för en sekularisering och muslimska kvinnors rättigheter, och är sedan många år bosatt i USA.
Åklagarsidan har motsatt sig att kalla Hirsi Ali som vittne. Riksrätten ska fatta beslut om saken den här veckan.