Vaccinet kan erbjudas till personer som lever med en smittad person eller haft sexuellt umgänge med en, enligt den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.
"Vi rekommenderar vaccination för närkontakter, eftersom vi räknar med att det kan ge ett lindrigare sjukdomsförlopp om personen utvecklar apkoppor", säger enhetschef Bolette Søborg i ett pressmeddelande.
Imvanex, som vaccinet heter, är ännu inte formellt godkänt av EU som vaccin mot apkoppor. Däremot är det godkänt att användas mot den närbesläktade sjukdomen smittkoppor, skriver nyhetsbyrån Ritzau.
Sverige väntar på EU
Sverige avser att delta i EU:s planerade köp av vaccinet, skriver Sveriges regering i ett pressmeddelande.
Sverige har även anmält en önskan om att delta i en planerad EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat som kan användas mot apkoppsvirus.
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) genomför nu en analys av risker och nyttan med vaccinet, vilken kommer att vara vägledande för beslutet om inköp, enligt regeringen.
"EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen", säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.
Ser över volymer
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser nu över vilka volymer av vaccin respektive läkemedel mot apkoppsvirus som kan bli aktuellt för svensk del.
Även Storbritannien har ingått avtal med den danska vaccintillverkaren om köp av 20 000 vaccindoser. Det uppger brittiska hälsomyndigheter, skriver Ritzau med hänvisning till Reuters.
Vaccinet är redan godkänt för användning mot apkoppor i USA och Kanada.
Enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC hade 118 fall av apkoppor upptäckts i EU i onsdags. I Sverige bekräftades ett andra fall i onsdags.