Terrordömde Samsam avvisas av domstol

Terrordömde danske medborgaren Ahmed Samsam krävde upprättelse och ville i domstol få fastslaget att han arbetat för danska staten som spion. Men hans begäran avslås av hovrätten, Østre landsret.

Østre Landsret tar inte ställning till om terrordömde Ahmed Samsam arbetat som dansk spion. Arkivbild.

Østre Landsret tar inte ställning till om terrordömde Ahmed Samsam arbetat som dansk spion. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark2023-11-08 10:36

Samsam har inget rättsligt intresse av att få frågan prövad, heter det i avgörandet.

Det var tidningen Berlingske som för drygt tre år i en längre artikelserie ifrågasatte om Samsam verkligen varit terrorist och hävdade att han i stället kan ha varit dansk spion i Syrien.

Samsam har i domstol krävt att dansk säkerhetspolis och militär underrättelsetjänst ska medge att han arbetat för dem, men Østre landsret tar inte ställning i den frågan.

Han dömdes i Spanien 2018 till åtta års fängelse för att ha anslutit sig till terrorrörelsen IS. Østre landsret tar fasta på att Samsams syfte med den danska rättsprocessen har varit att få möjlighet till en omprövning av den spanska domen.

Men han har inte lyckats visa att det är sannolikt att han skulle kunna få en ny prövning i Spanien. Därmed har han inte det som kallas "rättsligt intresse" av att få Østre landsret att pröva saken, har domstolen kommit fram till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!