Förbudet mot att vistas i de så kallade nattlivszonerna kan bland annat utfärdas för dem som tidigare dömts för vapenbrott eller våldsbrott och kan gälla i upp till två år.
De som trotsar förbudet riskerar 10 000 danska kronor i böter, vilket motsvarar nästan 14 000 svenska kronor. Vid upprepade överträdelser blir straffet 30 dagars fängelse.
Lagändringen genomfördes den 1 juli och nu har Köpenhamnspolisen pekat ut i vilka zoner tillträdesförbudet ska gälla mellan midnatt och klockan 05 från och med den 14 september.
– Det är inte den vanliga rättspraxisen, och jag känner mig bekymrad över att det blivit så standardiserat att det första man vill är att hitta straffverktyg för att lösa problem, säger David Sausdal kriminolog och forskare på Center for Global Kriminologi vid Köpenhamns universitet.
– Det är ett tecken på hur man i Danmark mer och mer har den här “tough-on-crime”-idén, att man tycker det är okej att behandla människor på olika sätt, och att man mer och mer anpassar lagstiftning efter det.
"Inte lika inför lagen"
Zonerna omfattar Gothersgade, Vestergade, Vesterbrogade og Kødbyen och har valts ut eftersom där finns många restauranger, barer och uteställen som drar till sig mycket folk nattetid.
"För den vanliga, laglydiga medborgaren har nattlivszonerna ingen praktisk betydelse, inte utöver att vi förväntar oss att zonerna kan bidra till en större trygghet för alla i nattlivet", säger Köpenhamns polisdirektör Anne Tønnes i ett pressmeddelande.
Kriminologen David Sausdal hävdar att man ska se detta som en ny riktning inom det danska polisväsendet.
– Man inte är lika inför lagen. Om du har betett dig på ett visst sätt, bor på ett visst ställe och umgås med en viss typ av människor så kommer du behandlas olika av polisen och rättssystemet, och jag tycker detta är ett exempel på det, säger David Sausdal.
Köpenhamn först ut
Tills vidare kommer kontrollerna av att tillträdesförbudet efterlevs utföras av patrullerande poliser. Men på sikt hoppas polisen på samarbete med restaurang- och barägare.
"De fyra zonerna ska bidra till att göra det tryggare för våldsoffer och alla andra att gå ut i Köpenhamns nattliv och på stadens gator", säger justitieminister Nick Hækkerup (S) i ett pressmeddelande.
Köpenhamn blir först, men möjligheten att utlysa nattlivszoner finns i hela landet.