Tidigare partiledare lämnar Dansk Folkeparti

Invandringskritiska Dansk Folkeparti är fortsatt drabbat av interna stridigheter. Nu meddelar den tidigare partiledaren Kristian Thulesen Dahl att han inte ställer upp som kandidat för partiet i nästa folketingsval.

Kristian Thulesen Dahl, tidigare partiledare för Dansk Folkeparti, kommer inte att ställa upp som kandidat för partiet vid nästa folketingsval.

Kristian Thulesen Dahl, tidigare partiledare för Dansk Folkeparti, kommer inte att ställa upp som kandidat för partiet vid nästa folketingsval.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danmark2022-06-17 15:29

Efter närmare tio år på posten avgick Thulesen Dahl tidigare i år som partiledare för Dansk Folkeparti (DF) och Morten Messerschmidt tog över. Den tidigare ledaren hade då förhoppningar om att de interna stridigheterna skulle lägga sig.

– Det har varit så mycket de senaste åren och jag hoppades att det skulle sluta när jag avgick som partiledare i januari, men det slutar aldrig. Det fortsätter, säger Kristian Thulesen Dahl till Radio4.

"Skadade partiet"

Thulesen Dahl fick i början av juni kritik av andra DF-toppar när han inte var på partiets fest efter folkomröstningen där Danmark röstade ja till att delta fullt ut i EU:s försvarssamarbete.

"Ingen brydde sig dock om att fråga mig varför jag för första gången sedan 1994 hade prioriterat familjen framför att vara på Christiansborg", skriver Thulesen Dahl, som är en av grundarna till partiet, på sin Facebooksida.

"En liten sak, som borde ha hanterats internt, blev plötsligt en offentlig sak som skadade partiet", skriver han vidare.

Går till annat parti?

Det nästa folketingsvalet ska hållas senast den 23 juni nästa år och Thulesen Dahl kommer att sitta kvar i parlamentet för partiet fram till dess.

Det är i dagsläget oklart om Kristian Thulesen Dahl ställer upp som kandidat för något annat parti eller om han ingår i ett partisamarbete med den tidigare migrations- och invandringsministern Inger Støjberg, tidigare Venstre.

Støjberg dömdes i december i fjol av riksrätten till 60 dagars fängelse för att under sin tid som Danmarks migrationsminister ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt, om den ena parten var minderårig (under 18 år).

Under hela processen har hon fått starkt stöd av Dansk Folkeparti och inte minst av Kristian Thulesen Dahl.

Fakta: Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti gjorde ett succéval 2015 med drygt 21 procent av rösterna och blev Danmarks näst största parti. Vid parlamentsvalet 2019 rasade DF till 8,7 procent och förlorade 21 av sina 37 mandat i parlamentet.

Under 2022 har fem folketingsledamöter har valt att lämna partiet i protest mot den nye partiledaren Morten Messerschmidt och även på lokal nivå har flera politiker hoppat av.

Enligt den senast gjorda opinionsmätningen skulle 5,6 procent av de tillfrågade rösta på Dansk Folkeparti om det vore folketingsval i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!