Tvåbarnspappan: "Det måste hända något"

Det måste hända något, tycker tvåbarnspappan Søren Finseth, som vill se fler öronmärkta pappaveckor i Danmark. Själv var han bara hemma i två veckor när dottern Ofelia var nyfödd.

Søren Finseth med dottern Ofelia, fyra år, på varuhuset Field's i Örestad utanför Köpenhamn.

Søren Finseth med dottern Ofelia, fyra år, på varuhuset Field's i Örestad utanför Köpenhamn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark2021-10-04 04:45

– Det måste absolut hända något från politiskt håll för att det ska bli en förändring, säger han.

Han välkomnar det förslag om elva pappaveckor som danska LO och arbetsgivarorganisationen DA har lanserat.

– Jag tycker att det är mycket positivt och jag tror att det är nödvändigt att öronmärka veckor för pappan för att det ska bli en realitet att papporna ska vara hemma med barnen.

Den här dagen är han på köpcentret Field's i Örestad utanför Köpenhamn med fyraåriga Ofelia medan hans fru är på sjukhuset. Här finns gott om småbarnsföräldrar som strosar runt med barnvagn, men bara mammor, inga bebispappor.

"Ska inte vara tvungen"

Monica Mollerup har tagit upp dottern Anna i knät för att hon ska få mat.

– Min man kommer att vara föräldraledig i elva veckor, eftersom det är något hans fackförening har kämpat för. Men jag tycker inte att man ska behöva vara tvungen, säger hon.

Grundproblemet är att männen nästan alltid tjänar mer, påpekar hon. Då blir det väldigt dyrt om mannen ska stanna hemma med bara föräldrapeng.

– Jag tror att få män kommer att ta ut föräldraledigheten även när de får möjlighet till det.

"Vana vid flexibilitet"

Anja Sommarlund, som är föräldraledig en andra omgång med dottern Louise, eftersom inskolningen på förskolan inte gick så bra, tycker att diskussionen har börjat i fel ände. Uttag av föräldraledighet hänger ihop med löneskillnader och olika karriärmöjligheter för män och kvinnor. Det är det man borde ändra på först, anser hon.

Dessutom fungerar obligatoriska pappaveckor inte för alla. Hon tar sin egen man som exempel, han är militär och kan periodvis vara utsänd på uppdrag.

— Traditionellt har vi alltid varit vana vid mycket flexibilitet i Danmark och vi tycker inte om när saker bara trycks ner över huvudet på oss, säger Anja Sommarlund.

"Det är ekonomin"

I pittoreska Dragör några kilometer bort går tvåbarnsmamman Vibeke Trier sin morgonrunda med sonen William i barnvagnen. För henne och hennes man har det aldrig varit någon stor diskussion.

– Det är ekonomin. Min man tjänar mer, så det är jag som tar ut föräldraledigheten. Jag tjänar väsentligt mindre än vad han gör.

Hennes man tillhör ett fackförbund som har förhandlat till sig rätt till barnledigt utöver den statliga föräldraförsäkringen. Egentligen har han rätt till tolv veckor.

– Men det fungerade inte på hans arbetsplats, så han kommer bara att ta ut sex veckor.

Vibeke Trier konstaterar att hon halkar efter i karriären när hon nu är inne på sin andra långa föräldraledighet, men hon tycker att det är värt det.

– Jag tycker att familjerna ska få lägga upp det själva så att det passar dem. Jag är för att pappor tar föräldraledigt, det tycker jag är bra. Men att det blir pålagt på det här sättet gillar jag inte, säger hon om de förändringar som är på gång.

Monica Mollerup med dottern Anna, fyra månader.
Monica Mollerup med dottern Anna, fyra månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!