Mellan åren 2013 till 2019 steg antalet IVF-behandlingar i Danmark från 15 000 till 22 000 per år, vilket är en ökning med 47 procent.
Utöver det genomförs mellan 18 000 och 20 000 inseminationer årligen i landet. Det innebär att var tionde barn som föddes i Danmark 2019 blev till efter en fertilitetsbehandling, enligt sammanslutningen Danske Regioner.
Organisationen skriver också att det i åldersgruppen 25 till 45 är vanligare med infertilitet än folksjukdomar som astma och diabetes.
Orsakerna kan vara flera, säger Janni Vikkelsø Jeppesen, ordförande för intresseorganisationen Dansk Fertilitetsselskab. Åldern är en viktig faktor – fler väljer att bli föräldrar senare i livet. Andra faktorer som kan påverka fertiliteten är rökning, alkohol, fetma och sexuellt överförbara sjukdomar.
Enligt Janni Vikkelsø Jeppesen bör åtgärder från politiskt håll göras för att fler ska vilja skaffa barn tidigare i livet.
– Det kan till exempel handla om att göra det mer attraktivt att gå på föräldraledighet under sin utbildning – för att komma bort från tanken att det behövs både utbildning, jobb och bil innan du börjar fundera på att skaffa ditt första barn. Det kommer att göra skillnad, säger hon.
I Danmark kan en kvinna på offentliga kliniker få hjälp med behandling mot infertilitet fram till 41 års ålder.