– Jag är övertygad om att det egentligen inte är så stora skillnader mellan danska och svenska mäns maskulinitet, säger Kenneth Reinicke, mansforskare vid Roskilde universitet.
Hittills är två veckor av föräldraförsäkringen vikta för pappan och danska pappor tar bara ut tio procent av föräldraledigheten. Det kan jämföras med svenska pappor, som tar ut 30 procent.
Utformningen avgör
Erfarenheterna från Sverige, Norge och Island visar att föräldraförsäkringens utformning avgör utfallet, både när föräldrarna internt ska göra upp om vem som ska vara hemma och när mannen ska diskutera föräldraledighet med sin arbetsgivare, menar Kenneth Reinicke.
I Danmark är mamman i dag garanterad fyra veckors ledigt före förlossningen och 14 veckor när barnet är fött. Resterande 32 veckor får föräldrarna fördela mellan sig som de vill, men det är i den diskussionen Kenneth Reinicke hävdar att papporna hamnar i underläge.
– Då tar de traditionella föreställningarna om könen över och då blir det ofta kvinnan som tar ut föräldraledigheten, säger han.
EU: Individuell rätt
Bakgrunden till diskussionen i Danmark är ett EU-direktiv som innebär att individuell rätt till fyra månaders föräldraledighet ska införas senast augusti nästa år. I Sverige behövs inga lagändringar för att leva upp till direktivet, men i Danmark blir detta nu en fråga för folketinget.
– Jag tror att det kommer ett sådant här beslut. Det är ju ett EU-direktiv och i Danmarks självbild ingår att vi är bra på jämställdhet, säger Anette Borchorst, professor i statskunskap vid Ålborgs universitet.
Laddad fråga
Både regeringen och det största oppositionspartiet Venstre har signalerat att de är för. Men frågan är laddad och Socialdemokraterna håller låg profil – det här ses inte som en fråga man vinner röster på, enligt Anette Borchorst.
I en färsk opinionsmätning som Voxmeter gjort för nyhetsbyrån Ritzau säger 45 procent av de tillfrågade nej till elva garanterade pappaveckor. Bara 30 procent är positivt inställda till förslaget.