Vill förbjuda Bandidos: "Mycket svÄrt"

Bandidos Ă€r Danmarks största kriminella gruppering och mc-gĂ€nget vĂ€xer. Dansk polis undersöker nu om gĂ€nget kan tvingas att upplösas, men vĂ€gen mot ett förbud vĂ€ntas bli snĂ„rig. –De har en god förstĂ„else för hur man ska agera för att inte bli förbjudna, sĂ€ger kriminologen Kim MĂžller.

Mc-gÀnget Bandidos ses som Danmarks största kriminella gruppering och nu utreds huruvida gÀnget kan tvingas upplösas. Arkivbild.

Mc-gÀnget Bandidos ses som Danmarks största kriminella gruppering och nu utreds huruvida gÀnget kan tvingas upplösas. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Danmark2023-09-02 14:48

I somras meddelade den danska riksÄklagaren tillsammans med Rigspolitiet att man fattat beslut om att utreda om det gÄr att tvinga det kriminella mc-gÀnget Bandidos att upplösas i Danmark.

Redan nu Àr gatugÀnget Loyal to familia (LTF) förbjudet efter en dom i Högsta domstolen för tvÄ Är sedan. DÄ slogs det fast att LTF ska upplösas dÄ den Àr att betrakta som en förening som verkar genom vÄld.

– Domen har satt ramarna för vad som krĂ€vs för att upplösa en gruppering, konstaterade Lasse Boje, chef för den nationella polisenheten NSK, i somras för nyhetsbyrĂ„n Ritzau.

Mest konfliktbenÀgna?

Polisen har under en tid analyserat "en handfull" kriminella gÀng för att se om ett förbud skulle vara möjligt. Valet föll till slut pÄ Bandidos, som enligt polisen Àr landets största kriminella gruppering.

– Inom polisen menar vi att de Ă€r de mest konfliktbenĂ€gna historiskt sett, de senaste fem till sju Ă„ren. Det Ă€r nĂ„got vi gĂ€rna vill sĂ€tta stopp för, sade Lasse Boje.

Mc-gÀnget vÀxer dessutom, bÄde vad gÀller medlemmar och antalet avdelningar. Exakt hur mÄnga medlemmar Bandidos har vill polisen dock inte uppge.

VÀgen till ett förbud av LTF var dock inte spikrak för myndigheterna och det lÀr inte bli lÀttare att fÄ till ett förbud mot Bandidos, anser kriminologen Kim MÞller, som Àr bitrÀdande professor vid Malmö universitet.

– Omedelbart tĂ€nker jag att det Ă€r svĂ„rare. Bandidos har existerat i mĂ„nga Ă„r, de Ă€r erfarna. De har en god förstĂ„else för hur man ska agera för att inte bli förbjudna, sĂ€ger Kim MĂžller.

Knepigt bevislÀge

Insamling av bevis mot Bandidos pÄgÄr och utredningen vÀntas bli klar vid Ärsskiftet.

– Jag vet inte vad polisen har för bevis nu, men jag tĂ€nker att det kan vara svĂ„rare att hitta liknande bevis mot Bandidos som man hade mot LTF. Mc-gĂ€ngen Ă€r mycket professionella organisationer, sĂ€ger Kim MĂžller.

Att försöka förbjuda Bandidos och Àven mc-gÀnget Hells Angels har tidigare varit pÄ tapeten, men planerna har aldrig realiserats. MÞller tror inte att det Àr nÄgra svÄrigheter att bevisa att Bandidos Àr en förening, men det rÀcker inte för att fÄ till stÄnd ett förbud. Det mÄste Àven bevisas att föreningen verkar genom vÄld och att kriminaliteten begÄs i föreningens namn.

– Det kan vara svĂ„rare att dokumentera vad gĂ€ller Bandidos, sĂ€ger Kim MĂžller.

Är "försvagade"

LTF hade existerat i mindre Àn tio Är nÀr Högsta domstolen fastslog att gatugÀnget skulle upplösas. Det betyder inte att gÀnget försvunnit. Exempelvis misstÀnker polisen att det var LTF som lÄg bakom skjutningen pÄ Christiania i Köpenhamn i helgen, dÄ en man dog och fyra andra personer skadades.

Kim MÞller tror dock att förbudet haft effekt pÄ gatugÀnget, Àven om det Àr svÄrt att sÀga om antalet medlemmar minskat.

– De har helt klart blivit försvagade av förbudet. De Ă€r inte alls lika synliga i gatubilden i Köpenhamn, sĂ€ger han.

AvspÀrrningar vid Christiania i Köpenhamn förra helgen, sedan en man skjutits ihjÀl och flera skadats i ett dÄd som tros ha koppling till gÀngkonflikter.
AvspÀrrningar vid Christiania i Köpenhamn förra helgen, sedan en man skjutits ihjÀl och flera skadats i ett dÄd som tros ha koppling till gÀngkonflikter.
Fakta: Kriminella gÀng i Danmark

Enligt den danska polisens register var 1 308 personer i slutet av mars i Ă„r registrerade som medlemmar i ett kriminellt gĂ€ng – antingen i ett mc-gĂ€ng eller i ett gatugĂ€ng.

Detta kan jĂ€mföras med 2011 dĂ„ 1 863 personer var registrerade som gĂ€ngkriminella.

Tidigare redovisade polisen hur mÄnga av de registrerade som var medlemmar i ett mc-gÀng eller i ett gatugÀng, men frÄn och med 2020 Ärs rapport presenteras endast en totalsiffra.

Under de Ă„r som polisen hade en sĂ€rredovisning var medlemmar i mc-gĂ€ng i klar majoritet bland de registrerade. De utgjorde dĂ„ runt 65–70 procent av de gĂ€ngkriminella i rapporten.

Vad som krÀvs för att en person ska hamna i polisens register vill inte den nationella polisenheten NSK uppge.

”UnderrĂ€ttelsebilden av den kriminella miljön bygger pĂ„ ett tĂ€tt samarbete med landets polisomrĂ„den och internationella samarbeten, men pĂ„ grund av sekretessen kring polisens arbetsmetoder kan inte polisen uttala sig om vad som ligger till grund för registreringen", skriver NSK:s presstjĂ€nst i ett mejl till TT.

KĂ€llor: Rigspolitiet, NSK

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!