Zelenskyj i Danmark: Kommer tillbaka och skålar

Med jubel och flaggviftande togs Volodymyr Zelenskyj emot som en hjälte i Köpenhamn. Ukrainas president tackade för löftet om F-16-plan och lovade att komma tillbaka och skåla med danskarna efter det att Ryssland besegrats. Några timmar senare landade han i Aten för ett toppmöte med ledare från Balkan.

Volodymyr Zelenskyj framför jublande danskar vid folketinget.

Volodymyr Zelenskyj framför jublande danskar vid folketinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/TT

Danmark2023-08-21 09:06

Ukraina kommer att vinna kriget, försäkrade Volodymyr Zelenskyj inför en folkmassa på en innergård vid folketinget i Christiansborg.

– Efter segern kommer vi till er. Det är kanske inte kutym att en president säger så. Men vi kommer hit, vi sätter oss ned och utropar en skål, sade presidenten med en näve i luften.

Han möttes av ett hav av viftade danska och ukrainska flaggor.

Tidigare hade han inne i Christiansborg träffat danska politiker och även hunnit med en tidig lunch med drottning Margrethe. Mycket fokus låg på Danmarks nya löfte om att donera 19 toppmoderna stridsplan av typen F-16.

– I dag är jag här för att säga tack personligen. Tack för att ni hjälper oss i vår svåra kamp för frihet, sade Zelenskyj.

– Jag och alla ukrainare tackar er för er solidaritet. Ryssarna är rädda, avslutade presidenten leende ett av sina framträdanden på förmiddagen.

Över 60 plan

Det var i helgen som Danmarks statsminister Mette Frederiksen och hennes nederländske kollega Mark Rutte gick ut med att ett antal F-16-plan ska skickas till Ukraina. Det rapporteras handla om sammanlagt över 60 flygplan, som är tänkta att ge Ukraina luftherravälde mot det invaderande Ryssland.

Søren Nørby, adjunkt vid danska Forsvarsakademiet, säger till nyhetsbyrån Ritzau att det blir en kraftig förstärkning av den ukrainska förmågan. Han bedömer dock att det behövs sammanlagt ungefär 100 stridsplan för att verkligen ge Ukraina ett övertag.

Toppmöte i Aten

Presidenten och hans fru Olena Zelenska landade på söndagseftermiddagen på Skrydstrup, en flygbas på södra Jylland. Där togs han emot av statsminister Mette Frederiksen, utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen och kronprinsessan Mary.

Det gemensamma besöket varade ett dygn, på måndagen flög presidenten till Grekland, där han togs emot i Aten av premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Under kvällen väntar en middag för ledare från Balkanländerna och EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel, följt av ett toppmöte med ledarna under tisdagen.

Hans hustru Olena Zelenska stannade dock i Köpenhamn under sen eftermiddag.

"Vi är glada över att vara här för att stärka banden och vänskapen mellan våra länder", skriver hon i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Drottning Margrethe tog emot på Christiansborgs slott.
Drottning Margrethe tog emot på Christiansborgs slott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!