Blinken lovar stöd efter gaslÀckan

USA:s utrikesminister Antony Blinken lovar amerikanskt stöd med anledning av gaslĂ€ckaget i Östersjön. BĂ„de Danmarks och Sveriges statsministrar sĂ€ger att det troligen rör sig om sabotage.

En av gaslĂ€ckorna i Östersjön, fotograferad frĂ„n ett danskt F16-plan.

En av gaslĂ€ckorna i Östersjön, fotograferad frĂ„n ett danskt F16-plan.

Foto: AP/TT

Danmark/Sverige2022-09-28 02:59

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod talade i telefon med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken pĂ„ tisdagskvĂ€llen, rapporterar Ritzau. LĂ€ckagen frĂ„n de ryska gasledningarna i Östersjön avhandlades under samtalet.

– Jag informerade om den allvarliga situationen, med explosioner vid Nord Stream 1 och 2. Och att vi ser dem som en medveten handling, sĂ€ger Kofod.

Enligt den danske utrikesministern lovar Blinken amerikanskt stöd – till Danmark, Europa och Europas energisĂ€kerhet.

– Explosionerna intrĂ€ffade pĂ„ internationellt vatten, sĂ„ det Ă€r nĂ„got som Ă€r berör oss alla. Vi har ett nĂ€ra samarbete med alla vĂ„ra allierade, sĂ€ger Kofod.

Plötsligt tryckfall

LĂ€ckagen förekommer pĂ„ tre stĂ€llen. LĂ€ckaget pĂ„ Nord Stream 2 upptĂ€cktes pĂ„ mĂ„ndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som Ă€r dragen frĂ„n Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefĂ€r samma strĂ€ckning, rapporterade tryckfall.

Ett av lÀckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och tvÄ i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat tvÄ kraftiga undervattensexplosioner i omrÄdet vid lÀckagen, som Àven överensstÀmmer i tid för dÄ lÀckorna upptÀcktes.

Troligt sabotage

BÄde Sveriges och Danmarks statsministrar sade under tisdagen att man misstÀnker sabotage.

– InformationslĂ€get Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n fullstĂ€ndigt, men vi ser allvarligt pĂ„ det intrĂ€ffade. Detonationer har intrĂ€ffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S) vid en presstrĂ€ff pĂ„ regeringskansliet i Stockholm pĂ„ tisdagskvĂ€llen.

– Det Ă€r myndigheternas bestĂ€mda Ă„sikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, sade Danmarks Mette Frederiksen (S) vid en presstrĂ€ff i Köpenhamn.

Bolagen som Àger ledningarna invÀntar pÄgÄende utredning innan de uttalar sig nÀrmare.

Bubblar pÄ ytan

Kustbevakningen övervakar lÀckan med flyg och fartyg. UtslÀppet syns pÄ havsytan, bubblandes i en cirkel pÄ cirka 900 meter i diameter.

– Just nu gĂ„r det inte att begrĂ€nsa eller bekĂ€mpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i bĂ„de luft och vatten, sĂ€ger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden pĂ„ tisdagen.

Danska stridspiloter som gÄtt upp för att rekognosera rapporterar att "havet bubblar", enligt Jyllandsposten. Danska regeringen varnar för lokal miljöpÄverkan i omrÄdet kring Bornholm, men det rÄder ingen direkt fara för invÄnarna pÄ ön.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod.
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod.
Fakta: Nord Stream

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samÀgs av flera europeiska energibolag men ryska gasjÀtten Gazprom innehar ett 51-procentigt Àgande.

Nord Stream 2 stod fÀrdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, pÄ grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i Är. Nord Stream 2 Àgs av ett bolag som helt och hÄllet stÄr under Gazproms kontroll.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!