Det var i oktober som fyndet gjordes i sjön Dong Mo i centrala Vietnam.
En jättelik vattenlevande sköldpadda med en vikt på nära 90 kilo hittades av ett forskarlag. Den en meter långa sköldpaddan togs ombord på forskarnas båt där tester gjordes under en timme innan honan släpptes tillbaka i sjön, om detta skriver bland andra tidningen The Guardian.
Nu står det glädjande resultatet klart – honan är en rafetus swinhoei, även kallad Hoan Kiem-sköldpadda, världen mest hotade sköldpaddsart. Endast en annan känd individ finns på ett zoo i den kinesiska staden Suzhou.
Jagades för sitt kött
Den vattenlevande lädersköldpaddan troddes fram till fyndet vara utrotad i det fria, någon som skett efter intensiv jakt av djuret som var uppskattat för sin köttiga kropp – i kombination med att de vatten där sköldpaddan levts fördämts och förorenats under många år.
Fyndet är inte bara glädjande för den ensamma sköldpaddshanen i Kina, även forskarvärlden jublar över den oväntade upptäckten.
– Det här är den bästa nyheten på hela året, och antagligen hela decenniet för sköldpaddornas framtid, säger Andrew Walde vid djurskyddsorganisationen Turtle Survival Alliance, som var rådgivare till forskarna i Vietnam, till The Guardian.
Jätte försvann i djupet
Förhoppningen är nu stor att arten kommer kunna räddas från utrotning. Och skulle Amors pilar missa den hona som hittades, och hanen som länge levt singelliv i Suzhou-djurparken i Kina, så finns det kanske fler som kan nappa.
Forskarna tror nämligen att ytterligare individer kan finnas i sjön. Detta efter att en bjässe på uppskattningsvis 130 kilo observerats av forskarna som den gången dock inte hade möjlighet att fånga in djuret innan det försvann i djupet.