Efter mordvågen: Nu röstar ecuadorianerna

Partiledare med skottsäkra västar, misstankar om beställningsmord och ett samhälle i drogkartellernas våld. Läget är spänt när Ecuador går till val – efter att flera politiker mördats.

Presidentkandidaten Christian Zurita, iklädd skyddsväst och hjälm, kramar om en katolsk präst under ett valmöte i Quito i torsdags. Zurita har klivit in som ersättare för den mördade kandidaten Fernando Villavicencio.

Presidentkandidaten Christian Zurita, iklädd skyddsväst och hjälm, kramar om en katolsk präst under ett valmöte i Quito i torsdags. Zurita har klivit in som ersättare för den mördade kandidaten Fernando Villavicencio.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Ecuador2023-08-20 13:45

Brott och straff var i fokus redan från starten av valrörelsen.

Men efter mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i huvudstaden Quito den 9 augusti har frågan blivit akut. Villavicencio bedrev en oförvägen kampanj mot korruption och organiserad brottslighet.

Bara dagar före mordet uppgav han att han hotats av ledaren för det ökända gänget Los Choneros.

Dramatisk mordvåg

Ecuador har de senaste åren blivit en knutpunkt för den globala kokainhandeln, som i nuläget blomstrar eftersom efterfrågan från Europa och Nordamerika stigit efter pandemin. Utländska drogkarteller har slagit sig samman med inhemska ecuadorianska gäng i jakt på kontroll över exporten. Det har utlöst en våg av brutalt våld.

Mordfrekvensen i landet har mer än fyrdubblats sedan 2018. I måndags sköts ytterligare en politiker till döds i provinsen Esmeraldas – den tredje politikern som mördats inom loppet av en månad.

Villavicencio, som också var en stridbar journalist, låg bakom ett avslöjande om korruption som ledde till att expresidenten Rafael Correa 2020 dömdes till fängelse. Det har tvingat Correa, i exil i Belgien, att neka till att han skulle ha varit inblandad i mordet.

De flesta riktar dock misstankarna mot den organiserade brottsligheten.

Hårdför kandidat spurtar

Valspurten har präglats av nya löften om hårda tag mot kartellerna. Villavicencios ersättare, journalistkollegan Christian Zurita, har burit skottsäker väst under sina presskonferenser. Det gjorde även presidentkandidaten Daniel Noboa under den sista tv-sända debatten.

Rädslan för våldet har samtidigt fått exmilitären Jan Topics popularitet att öka. Topic har lovat krossa gängen med drakoniska metoder i stil med de som används i El Salvador, där undantagstillstånd råder.

Luisa González, advokat med nära band till den tidigare vänsterpresidenten Correa, har dock behållit sin ledning i opinionsmätningarna. Bland de andra kandidaterna finns ekonomen och den tidigare vicepresidenten Otto Sonnenholzner, samt miljöaktivisten Yaku Pérez.

Den sistnämnde har också bedrivit kampanj för ja-sidan i två folkomröstningar som hålls parallellt med presidentvalet om att stoppa oljeborrning i ett område i Amazonas och att stoppa ett gruvprojekt i naturreservatet Chocó Andino.

Presidentkandidaten Luisa González, som ledde i de sista opinionsmätningarna, under ett valmöte i Quito i onsdags.
Presidentkandidaten Luisa González, som ledde i de sista opinionsmätningarna, under ett valmöte i Quito i onsdags.
Fakta: Kandidaterna

Luisa González: En 45-årig advokat med nära band till den tidigare vänsterpresidenten Rafael Correa, som satt vid makten 2007-2017. Lovar att fortsätta på Correas spår, samt att bekämpa drogkartellernas grepp om landet.

Christian Zurita: 53-årig journalist som utnämndes till presidentkandidat för "Movimiento Construye" bara fyra dagar före valet, som ersättare för den mördade reporterkollegan och vännen Fernando Villavicencio. Har fört vidare Villavicencios orädda kampanj mot drogkartellerna, och står bland annat bakom hans löfte om att ta militär kontroll över de hamnar som används för drogexporten.

Jan Topic: 40-årig affärsman och tidigare fallskärmsjägare och prickskytt. Tros vara den kandidat som ökat mest i popularitet efter mordet på Villavicencio. Lovar att krossa gängen med liknande metoder som används av El Salvadors auktoritäre president Nayib Bukele.

Yaku Pérez: 54-årig vänsterpolitiker, urfolks- och miljöaktivist. Utbildad jurist som skrivit flera akademiska arbeten om bland annat miljöskydd. Lyfter fram den utbredda fattigdomen och bristen på utbildning som viktig orsak till kriminaliteten i landet.

Otto Sonnenholzner: 40-årig ekonom och affärsman, samt tidigare vicepresident 2018-2020 under Lenín Morenos styre. Beskriver sig som en pragmatisk politiker med valmottot "fred, pengar och framsteg".

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!